Tien jaar dood, geen schuldigen

Hoe kon een Rotterdamse vrouw tien jaar lang dood in haar woning liggen? Die vraag heeft het college van Rotterdam vrijdag uitvoerig beantwoord in een brief aan de gemeenteraad. De vrouw uit Delfshaven werd in november gevonden. De onderste enveloppen in de berg post op de deurmat maakten duidelijk hoe lang ze er lag. De vrouw, geboren in 1929, had één dochter, met wie ze geen contact meer had. Ze ontving pensioen en AOW, en ze bleef haar huur betalen – per automatisch incasso. Ook betaalde ze automatisch voor energie en water. De berg post achter haar voordeur werd niet opvallend groot, dankzij haar nee/nee-sticker. Buurtgenoten dachten dat de vrouw bij haar dochter verbleef. Anderen vermoedden dat het pand leegstond.

Er is bij haar aangebeld. Netbeheerder Stedin wilde de meterstanden opnemen. In 2003 had de vrouw nog opengedaan. In 2006, 2008 en 2011 belde Stedin vergeefs aan. Een probleem is dat niet: de beheerder maakt dan een schatting van het verbruik, en haalt het geld van de rekening.

Ook de deurwaarder belde aan. Gemeentelijke heffingen werden níet automatisch geïnd, er was sprake van een betalingsachterstand. Mevrouw deed niet open, de gemeente legde beslag op haar AOW en inde in 2011 de achterstallige euro’s.

Beheerder Stedin verving in 2013 de gasleidingen in haar straat. De beheerder moest nu echt haar woning in, en schakelde de woningcorporatie in. Die riep de hulp in van de politie, en zo werd het lijk gevonden.

De gemeente neemt maatregelen. Als instanties op verdacht stille adressen stuiten, stelt Rotterdam eerder een onderzoek in. De gemeente wil alle woningen voorzien van ‘slimme energiemeters’, om op afstand pieken en dalen in verbruik af te lezen. En de gemeente doet een appèl op de alertheid van buurtbewoners.