Terugkijken: 3Doc over Mr. Pinkpop

Portret van Jan Smeets, festivaldirecteur en oprichter van het jaarlijks driedaags muziekfestival Pinkpop in Landgraaf. Foto ANP

Hij kan ontploffen als er iets misgaat, is maniakaal gericht op het kleine detail, hij is een controlfreak, kan niks delegeren en runt het festival als een kleine winkelier. Dat zeggen vrienden en betrokkenen over Mr. Pinkpop: Jan Smeets, een van de oprichters van Pinkpop en al meer dan 40 jaar directeur van het festival.

Tijdens de editie van dit jaar werd hij gevolgd door regisseur Jaap van Eyck. Er wordt teruggeblikt op het ontstaan van het festival en op de editie van 1985, toen Pinkpop bijna failliet ging. Concertorganisator Mojo schoot te hulp, maar Smeets moest voortaan de programmering uit handen geven.

We zien hoe de nu 68-jarige Smeets zich overal mee bemoeit op het festivalterrein. “Hij kent elk grassprietje van zijn grasmat”. Ook Mick Jagger komt voorbij. Jagger vertelt over de editie van Pinkpop in 1979, toen hij op het laatste moment weigerde een duet te spelen met reggaester Peter Tosh, die op dat moment net een cover van de Temptations-hit ‘Don’t look back’ had opgenomen. Jagger maakte rechtsomkeert nadat hij een camera op het podium zag staan. Voor Smeets verging op dat moment de wereld.

    • Marije Willems