Slalom op z’n Boskoops

Hij geldt als een van de talenten van de Nederlandse skisport. Rick Roetert Steenbruggen kan zich een paar weken per jaar meten met Oostenrijkers en Zwitsers. Nog voor de dooi begint, moet hij terug naar Boskoop.

None

Gezicht op Haarlem – veel hoogteverschil levert het niet op. Een miljoen skiërs kent Nederland, nu ja, mensen die op wintersport gaan. Vooral voor de lol, de pre-ski en de après-ski. Maar er zijn ook anderen.

Rick Roetert Steenbruggen uit Boskoop is een van de kroonjuwelen van de Nederlandse skisport. Een paar weken per jaar kan het 18-jarige toptalent tussen de Oostenrijkse, Zwitserse en Zweedse berggeiten door slalommen. Soms verslaat hij ze. Maar ver voor de dooi begint, moet hij terug naar huis. In Boskoop zijn geen bergen, de veengrond zakt er juist steeds verder de diepte in: jarenlang ging het grootste deel van het gemeentebudget op aan het repareren van de spontane scheuren in het wegdek. Maar, zoals @rroetert deze herfst twitterde: ‘failure is not achieving, failure is believing you are trying’.

En er zijn indoorskibanen. Zoals in Landgraaf, waar hij vorige maand vierde werd op het NK Indoor Slalom. Het hoogteverschil van die baan: 65 meter. De Sint-Bavo op de Grote Markt in Haarlem is tien meter hoger.

    • Bastiaan Heus
    • Arjen Fortuin