Rwandese Ingabire: 15 jaar cel

De Rwandese politica Victoire Ingabire is gisteren in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar celstraf wegens samenzwering tegen de regering en bagatelliseren van de genocide in 1994 in Rwanda. Het vonnis valt veel hoger uit dan de acht jaar cel die haar vorig jaar werd opgelegd.

De uitspraak is van belang voor Nederland omdat Ingabire (45) zestien jaar in ons land heeft gewoond, en het OM bewijslast aan Rwanda heeft overgedragen dat in haar huis in Zevenhuizen was aangetroffen.

Het vonnis kan ook relevant zijn voor de vraag of Nederland binnenkort verdachten van genocide uitlevert aan Rwanda. Het OM wil onder anderen de Rwandese asielzoeker Jean-Claude I. uit Voorburg uitzetten, die wordt verdacht van oorlogsmisdrijven. Volgende week spreekt de Haagse rechtbank zich hierover uit. De genocide kostte 800.000 mensen het leven, naar schatting 600.000 Tutsi’s en 200.000 gematigde Hutu’s.