Rode Kruis geeft Syrische vluchtelingen in Jordanië creditcard

Vluchtelingen uit Syrië met hun spullen in Ruweishid, Jordanië. Foto AP/ Mohammad Hannon

Geen tentzeil, medicijnen en voedsel, maar een creditcard. Het Rode Kruis geeft Syrische Vluchtelingen in Jordanië de mogelijkheid zelf te bepalen wat hun eerste behoeften zijn. Gezinshoofden, vaak moeders, krijgen een creditcard die toegang geeft tot een rekening waarop maandelijks een bedrag tussen de 50 en 120 euro wordt gestort.

De gezinnen kunnen zichzelf helpen bij de pinautomaat. Het Rode Kruis heeft aan deze proef 1 miljoen euro uitgegeven en kijkt of uitbreiding naar andere buurlanden van Syrië mogelijk is.

In Jordanië verblijven meer dan 560.000 Syriërs, op een bevolking van 6,5 miljoen. Het vluchtelingenkamp Zaatari herbergt er 100.000, maar de overige vluchtelingen wonen in Jordaniës steden en dorpen, huren een kamer, zitten bij familie of zwerven op straat.

‘Mensen kunnen zelf beslissen wat ze nodig hebben’

Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis:

“De situatie van de vluchtelingen verschilt onderling sterk. Met de kaart kunnen mensen zelf beslissen wat ze het hardst nodig hebben. Voor de één is dat een dak boven zijn hoofd, voor de ander medicijnen voor een chronisch zieke.”

De creditcard is een efficiënte en goedkope vorm van hulp, benadrukt hij:

“Vluchtelingen zijn iets minder afhankelijk. Het Rode Kruis hoeft geen goederen te kopen en te distribueren. Meer geld komt dus bij de vluchtelingen terecht. Zij kopen hun spullen op de lokale markt, en dat is weer goed voor Jordanië.”

Jordanië waarschuwt voor immense stroom vluchtelingen

Jordanië heeft meerdere malen de noodklok geluid omdat het de immense stroom vluchtelingen niet kan verwerken. Spanningen tussen Jordaniërs en Syriërs lopen op. Stoffels:

“Voor sommige Syriërs wordt de situatie in Jordanië zo nijpend, dat ze de gevaarlijke reis terug ondernemen. Totdat de gevechten in Syrië ze opnieuw wegjagen, terug naar Jordanië.”

Zowel de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR als ngo Amnesty International riep Europa deze week op meer te doen voor Syriës 2,3 miljoen vluchtelingen. Amnesty riep ook de golfstaten, die hun grenzen dichthouden, op om vluchtelingen op te nemen.

    • Maartje Somers