Proefproces zonder Fryske bluf

Ronald Hoeben is een beetje uitgekeken op schuim en structurengedoe. Maar ze kunnen het wel, bij ’t Havenmantsje in Harlingen.

Bijzonder

De Franse schrijver Simenon mag dan geïnspireerd zijn door Delfzijl voor zijn serie over commissaris Maigret, maar de sfeer in het verlaten havengebied van Harlingen op een stille zondagavond is ook geknipt voor een misdaadroman. Een lange kade met sinistere paars verlichte bogen komt uit bij het voormalig gerechtsgebouw waarin restaurant ’t Havenmantsje gevestigd is. De indeling van het historische gebouw is gehandhaafd, alleen wordt er nu gegeten in zittingszaal, rechter- en griffiekamers. Ook op het menu is die juridische geschiedenis doorgevoerd, er is sprake van ‘de zitting,’ ‘eerbied voor het gerecht’ en een ‘proefproces’ van drie gerechten voor 38,50 euro met uitbreidingsmogelijkheid (‘hoger beroep’) van extra gerechten à 10 euro per stuk. Elders zou dat een tasting menu heten.

Aan tafel

Op de begane grond is de eetzaal een soort grote huiskamer met halogeenluchters, we zitten op comfortabel fluweel. De kunst aan de muur en in de vensterbanken is te koop, zoals de twee ‘geluksvogels’ van papier maché (95 euro) naast onze tafel. De champagne is sympathiek geprijsd: 9,25 euro per glas. Ook fijn is dat het water uit de kraan mag komen. In de kwaliteit van het brood is niet al te veel ambitie gestopt, in de drie amuses wel: hummus met een plukje gekonfijte eendenbout en een chip van Friese droge worst, gerookte zalm met crème van yoghurt, yuzu (een citrusvrucht) en soja en de onvermijdelijke ‘structuren’, deze keer van biet. We waren eigenlijk al zo’n beetje klaar met het structurengedoe, maar er zit veel smaak aan de in zoutkorst gegaarde rode biet met gember die het fundament vormt van ijs en meringue van rode biet en piccalilly van rode en gele biet.

Op het bord

De Waddenzee is een rijke bron van zeefruit, waaronder uitstekende garnalen. We treffen ze in het voorgerecht naast plakjes terrine van Noordzeekreeft, couscoussalade, schuim van geitenkaas en gelei van appel. Daar komt nog een kop krachtige velouté van gamba naast.

Varkenshaas tref je niet vaak buiten het wegrestaurantcircuit, maar hier is de haas van een merkvarken (Berkshire) gebruikt voor een marbré met eendenlever tegenover een stukje gebakken eendenlever. Samen met het zoet van een gepocheerde peer en het krokante van gehakte pistachenoten een slim gebalanceerd, lekker gerecht.

De schelvis van het hoofdgerecht (28,50 euro) is onder de lamp gegaard en dat is perfect gelukt. De vis is gecombineerd met gerookte paling, schuim van gerookte paling, spek, aardappelmousseline en andijvie à la crème. In alle elegantie een geduchte portie.

Kabeljauwrugfilet (27,50 euro) komt met schuim van chorizo, crème van topinambour en venkelsalade. Perfecte garing, lekker gerecht, maar behalve naar een structurenmoratorium kijk ik ook reikhalzend uit naar het eind van het schuimtijdperk. Chorizo heeft tenslotte niet alleen smaak maar ook een tactiele kwaliteit.

Geen Fryske bluf toe, maar een uitstekende kaasplank (10 euro) van lokale kazen met roggebrood en chutney.

De rekening

Die bedraagt 137,90 euro, inclusief koffie, champagne en nog twee glazen wijn. Tevreden terug over de Afsluitdijk.’t Havenmantsje is een leuke zaak om met je (schoon)ouders te gaan eten.

    • Ronald Hoeben