Politie en OM lekten geen informatie in Badr Hari-zaak

In de strafzaak tegen vechtsporter Badr Hari hebben politie en Openbaar Ministerie geen informatie gelekt. Zijn slachtoffer Koen Everink heeft zelf het strafdossier aan televisieprogramma Brandpunt gegeven. Dat concludeert de rijksrecherche, meldt De Telegraaf .

Kickbokser Badr Hari spreekt met de media.
Kickbokser Badr Hari spreekt met de media. Foto ANP/ Marcel Antonisse

In de strafzaak tegen vechtsporter Badr Hari hebben politie en Openbaar Ministerie geen informatie gelekt. Zijn slachtoffer Koen Everink, die vorig jaar werd geslagen door Hari in de Amsterdam Arena, heeft zelf het strafdossier aan het televisieprogramma Brandpunt gegeven. Dat concludeert de rijksrecherche na een uitvoerig onderzoek, meldt De Telegraaf vandaag.

De advocaat van Hari, Bénédicte Ficq, deed aangifte toen Brandpunt uit het dossier citeerde. Zij sloot uit dat ze het zelf had gelekt. De advocaat van Everink sloot ook uit dat het lek bij zijn kantoor zat. Hierdoor werd de indruk gewekt dat het lek bij politie of justitie zat. Als dat het geval was geweest, had het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk kunnen worden verklaard omdat Hari door het lek in zijn verdediging was geschaad. De vechtsporter was zijn berechting dan ontlopen.

Update 10.50: Advocate Ficq zegt in een reactie op het bericht tegenover persbureau Novum dat ze het “hier natuurlijk niet bij laat”. Verder wil ze niet op de zaak ingaan, maar ze zegt wel dat het op de zitting die voor januari staat gepland een vervolg gaat krijgen.
Update 13.45: Het Openbaar Ministerie bevestigt dat het Everink was die het dossier aan Brandpunt heeft gegeven.

Proces werd opgeschort na aangifte lek

Na de aangifte van Ficq werd het proces opgeschort. Uit het onderzoek dat de rijksrecherche vervolgens instelde blijkt volgens de krant dat Everink het dossier te goeder trouw aan Brandpunt heeft gegeven. Verslaggever Dirk Bayens zou hem in mei hebben beloofd dat hij met de stukken een anonieme getuige kon overhalen een verklaring af te leggen. Everink zou zich hebben laten overhalen omdat hij hoopte dat de anonieme getuige kon worden opgespoord en een verklaring zou afleggen.

Everink zou verbijsterd zijn geweest toen bleek dat Brandpunt het dossier gebruikte voor de uitzending. In de uitzending werd het strafdossier getoond. Door die beelden wist de rijksrecherche dat het dossier niet van de politie kwam. (Novum)