Oostenrijk krijgt een rechtenstudent (27) als minister van BZ

Sebastian Kurz (27) heeft geen tijd om zijn rechtenstudie af te maken. De nieuwe minister was eerder staatssecretaris.

None
Foto EPA

Een paar jaar geleden reed rechtenstudent Sebastian Kurz in een enorme, gehuurde Hummer door Wenen, om stemmen van jongeren voor de conservatieve partij ÖVP te winnen. Hij nam wat meisjes in hotpants aan boord, noemde het ding Geil-o-mobil en parkeerde het bij nachtclubs waar leeftijdgenoten kwamen.

Hij won zoveel stemmen, dat hij in 2011 tot staatssecretaris voor Integratie werd benoemd. Nu wordt Kurz in de nieuwe Oostenrijkse coalitieregering gepromoveerd tot minister van Buitenlandse Zaken. Hij is 27. Bij de verkiezingen in september kreeg niemand zoveel voorkeurstemmen als hij.

Sommigen verkneukelen zich bij de gedachte dat deze jonge man, die met zijn vriendin een appartementje van 60 vierkante meter bewoont, met de metro reist en geen tijd heeft zijn rechtenstudie af te maken, collega’s als John Kerry (VS) of Laurent Fabius (Frankrijk) op basis van gelijkheid tegemoet gaat treden. Maar de Oostenrijkers hebben Kurz al zo gepest en uitgelachen toen hij staatssecretaris werd, dat ze dit stadium voorbij zijn. Die test heeft Kurz goed doorstaan.

Als staatssecretaris slaagde hij erin het thema integratie, beladen omdat extreem-rechts ermee op de loop was gegaan, politiek te ‘ontmijnen’. Dat wordt hem door velen, inclusief migranten, in dank afgenomen.

Hoe Kurz tegen de Europese Unie of de relaties met Rusland aankijkt, weten weinigen. Of hij de strikte Oostenrijkse neutraliteitspolitiek wil voortzetten, is evenmin bekend. Misschien doet dat er, vanuit Oostenrijkse perspectief, ook weinig toe.

In een land dat sinds de Tweede Wereldoorlog wordt bestuurd door dezelfde twee partijen – socialisten en conservatieven – is het geen wonder dat de ÖVP een talentvol politicus als Kurz naar voren schuift. Veel Oostenrijkers hebben genoeg van de vriendjespolitiek die het gevolg is van decennialang dezelfde regeringscoalitie. De socialisten zijn zoekende. Kurz is de troef van de ÖVP. Wat daarna komt, weet niemand. Of de jonge minister gaat overleven, natuurlijk evenmin.

    • Caroline de Gruyter