‘Onderzoek naar sterfte bij een op drie ziekenhuizen’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Een op de drie ziekenhuizen doet onderzoek naar verdachte sterfgevallen onder de eigen patiënten. Dat meldt RTL Nieuws vanavond na onderzoek.

In totaal 77 ziekenhuizen beschikken volgens RTL over hele specifieke sterftecijfers, waarbij ze per patiëntengroep kunnen zien of de sterfte hoger of lager is dan het landelijk gemiddelde. Bij 25 ziekenhuizen wordt nu nader onderzoek gedaan naar de sterftecijfers van vorig jaar of heeft dat al plaatsgevonden. De ziekenhuizen bekijken of er iets mis is met de zorg of dat er bijvoorbeeld registratiefouten zijn gemaakt.

Zo kijkt het Laurentius Ziekenhuis in Roermond naar een verhoogd sterftecijfer bij patiënten met longontsteking. “Er wordt opeens een ongunstig cijfer gezien. We zijn nu aan het uitzoeken hoe dat komt”, aldus internist Ronald van Schelven.

Het Diakonessenhuis in Utrecht kijkt verder bijvoorbeeld naar de dood van patiënten met bloedvergiftiging en de ziekenhuisgroep in IJsselland Isala Klinieken naar die van mensen met acuut nierfalen. De sterftecijfers van mensen met hartklepaandoeningen zijn voor het Medisch Spectrum Twente aanleiding voor nader onderzoek. De resultaten zijn waarschijnlijk binnen een paar maanden bekend.

Ziekenhuizen moeten vanaf komend voorjaar volgens de Nederlandse Zorgautoriteit alle sterftecijfers, waaronder ook de specifieke cijfers per aandoening, op internet publiceren. (Novum)