‘OM stopte onderzoek corruptie voortijdig’

Justitie heeft in de jaren negentig in het onderzoek naar corruptie in Limburg tien tot vijftien zaken met „belangrijke personen” als verdachten laten liggen. Dat zeggen Piet Scheres en Wim Haenen, oud-rechercheurs van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) in het tv-programma Andere Tijden . Ze kregen destijds van hogerhand de opdracht hun activiteiten te stoppen.

Scheres en Haenen noemen geen namen. Hun uitspraken sluiten aan bij het beeld dat destijds al werd opgeroepen in het boek De Vriendenrepubliek. Journalist Joep Dohmen, toen actief voor De Limburger, nu in dienst van deze krant, schreef in het bewuste boek onder meer dat justitie nog een aantal CDA’ers in het vizier had. Daarbij hoorde Sjeng Kremers, tussen 1977 en 1990 commissaris van de koningin in Limburg en op het moment dat de corruptieaffaires naar buiten kwamen vicevoorzitter van de raad van bestuur van Robeco. Zijn rol bij het naar Limburg halen van een Japanse bedrijf riep bij justitie vragen op. In het geval van de Maastrichtse wethouder Jan Hoen werd op de dag van een huiszoeking de zaak stopgezet. In de Limburgse hoofdstad waren op dat moment al twee wethouders in verband met smeergeldzaken opgestapt. Hoen is nog steeds actief in de Maastrichtse politiek, nu als gemeenteraadslid. Elf andere zaken over omkoping kwamen destijds wel voor de rechter. Dat leidde tot veroordelingen van drie burgemeesters en vier wethouders.

De aflevering van Andere Tijden, getiteld De jacht op de corruptie, is zaterdag te zien om 21.20 uur te zien op Nederland 2.