Eickhout lijsttrekker GroenLinks in Europa - Van Ojik: gaat weer goed met partij

Bas Eickhout is op het congres formeel benoemd tot lijsttrekker bij de Europese verkiezingen.
Bas Eickhout is op het congres formeel benoemd tot lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Foto ANP / Koen Suyk

Bas Eickhout is de lijsttrekker voor GroenLinks bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het GroenLinks-congres heeft zijn lijsttrekkerschap vanmiddag in Utrecht officieel bekrachtigd.

De afgelopen vijf jaar zat de 37-jarige Eickhout al in het Europarlement, sinds begin dit jaar als delegatieleider, nadat Judith Sargentini die functie had neergelegd na een conflict over de onderlinge samenwerking. Sargentini staat nu op de tweede plek.

Eind september werd al bekend dat Eickhout de strijd om het lijsttrekkerschap van GroenLinks had gewonnen van Marije Cornelissen. Van alle GroenLinks-leden stemde 24 procent, van hen koos twee derde voor Eickhout. De opkomst was echter te laag om het ledenreferendum bindend te laten zijn. Cornelissen trok zich op basis van de uitslag daarentegen terug als kandidaat. Het congres moest de kandidatuur van Eickhout nog formeel bekrachtigen.

Speerpunt van Eickhout is het oplossen van de werkloosheid in Europa en het bevorderen van de ‘groene economie’. Dit vindt hij belangrijker dan de ‘huidige obsessie met begrotingsdiscipline’, zo liet hij in zijn campagne weten.

‘Het gaat weer goed met GroenLinks’

Volgens partijleider Bram van Ojik gaat het weer goed met GroenLinks, zo sprak hij vanmiddag tot het congres:

“Hebben jullie het ook gemerkt? Het gaat weer goed met GroenLinks. Het staat in de krant en dus is het waar. Ik heb de krant niet nodig om te weten dat GroenLinks er weer staat. [...] Ik merkte het aan de deuren in Joure en op straat in Heerenveen en Alphen aan den Rijn. Nog belangrijker we zagen het aan de uitslag. Drie keer zoveel stemmen als in september vorig jaar.”

‘Beslissende rol bij pensioenoverleg’

Volgens Van Ojik wil GroenLinks graag constructief zijn, maar er is een grens. Als voorbeeld noemt hij de pensioenonderhandelingen.

“We hebben wekenlang met het kabinet om de tafel gezeten en nu kiezen kabinet en gedoogpartners er voor om andere geluiden buiten te sluiten. GroenLinks gaat niet voor spek en bonen aan tafel zitten. Alleen als wij beslissend zijn, zodat we het slechte pensioenplan echt eerlijker kunnen maken zijn we van de partij.”

‘Kabinet koerst af op eigen schuld, dikke bult samenleving’

Volgens Van Ojik koerst het kabinet af op “de eigen schuld, dikke bult samenleving”. In zo’n samenleving wil ik niet wonen, aldus Van Ojik, die zich ook niet kon voorstellen dat PvdA’ers dat wel willen. Hij riep daarom PvdA-leider Samsom op om gevolg te geven aan het recent gepubliceerde rapport van Ad Melkert, waarin hij ‘humanisering’ van de economie bepleit: minder nadruk op groei en winst, meer oog voor werkgelegenheid, duurzaamheid en innovatie.

“Ook Diederik Samsom noemde het een waardevolle bijdrage, voor de middellange termijn, zei hij erbij. Niet nu, niet volgend jaar, rustig aan, geen haast. Nu eerst de VVD tevreden houden.”

Lees hier Van Ojiks volledige speech terug.

    • Marije Willems