‘Niet uitgenodigde’ Tutu toch bij begrafenis Mandela morgen

Desmond Tutu was dan wel niet uitgenodigd, hij komt toch.
Desmond Tutu was dan wel niet uitgenodigd, hij komt toch. Foto AP / Matt Dunham

Desmond Tutu zal morgen toch de begrafenis van Nelson Mandela bijwonen. De voormalige Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en vriend van Mandela zei eerder niet aanwezig te zullen zijn, omdat hij niet uitgenodigd was.

Tutu’s dochter zei eerder tegenover persbureau AP dat haar vader “niet als geestelijke geaccrediteerd” is en “dus niet aanwezig zal zijn”. Maar Mac Maharaj, woordvoerder van president Jacob Zuma, zei dat Tutu wel degelijk gewoon op de gastenlijst staat en ook hoopt dat de geestelijke morgen aanwezig zal zijn:

“Dit is geen gebeurtenis waarvoor accreditatie vereist is en ik hoop dat er een oplossing kan worden gevonden. Hij is een belangrijke persoon en ik hoop dat er een manier kan worden gevonden dat hij erbij kan zijn.”

Bisschop Tutu sloot eerder deze week nog de herdenkingsceremonie in Soweto af.

Mensen juichen terwijl de lijkwagen met daarin de kist met Mandela langs rijdt in Mthatha, onderweg naar Qunu. Foto AFP / Filippo Monteforte

Kist met Mandela aangekomen in Qunu

De kist met het lichaam van Nelson Mandela is vandaag teruggebracht naar Qunu, het dorp waar hij opgroeide en morgen zal worden begraven. Eerder op de dag werd de kist na een ceremonie op de luchthaven van Pretoria per vliegtuig naar de provincie Oostkaap gebracht.

Langs de weg van de luchthaven van Mthatha naar Qunu stonden duizenden mensen opgesteld om een laatste glimp op te vangen van de op 5 december overleden ex-president. Ook vele agenten stonden langs de weg in het gelid, als eerbetoon aan Mandela, wiens lijkwagen begeleid werd door een twintigtal motorrijders en tal van andere leger- en politievoertuigen.

Qunu is een plattelandsdorp met veel weidegronden en vee waar Mandela in de jaren twintig zijn jeugd doorbracht. De begrafenisstoet stopte bij het familiehuis van Mandela. Boven de woning vloog een helikopter van de krijgsmacht. Inwoners van Qunu toonden hun diepe genegenheid voor Mandela. “Lang leve de geest van Nelson Mandela”, zong een menigte in de buurt van de familieranch. “Mijn president.”

Ook werden er veel liederen uit de tijd van de antiapartheidsstrijd gezonden. “Laat Mandela uit de gevangenis”, klonk het hier en daar.
Een inwoonster, Khanyisa Qatolo (28), zei het te betreuren dat inwoners van Qunu niet naar de begrafenis kunnen komen. “De mensen van de gemeenschap zouden er moeten zijn om de familie te steunen”, zei ze.

Zuid-Afrikanen dansen nabij het oude huis van Mandela in Qunu. Foto AFP / Pedro Ugarte

    • Marije Willems