Twente is Go Ahead de baas - NEC met spektakel langs Roda - RKC wint van ADO

NEC in eigen huis langs Roda JC.
NEC in eigen huis langs Roda JC. Foto ANP / Joep Leenen

Door de zege van Twente op Go Ahead zijn de Tukkers in ieder geval een dag tweede. RKC won in Den Haag van ADO en spektakel was er bij NEC-Roda.

Belangrijke overwinning NEC

NEC heeft vanavond een belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen degradatie in de Eredivisie. De ploeg van coach Anton Janssen won voor eigen publiek met 4-3 van Roda JC.

De achterstand op de Limburgers is bovendien nog maar drie punten.

NEC kreeg voor rust de meeste en beste kansen. Zo raakte Kevin Conboy de lat. Hij wist de kans echter niet te verzilveren en kreeg daar de rekening voor gepresenteerd. Na acht minuten schoot Guus Hupperts raak voor Roda en vier minuten later was ook Krisztián Németh trefzeker na een knappe actie. Het had zelfs 3-0 kunnen worden, maar Frank Demouge miste van dichtbij.

In de tweede helft slaagde NEC binnen een minuut in wat voor rust maar niet wilde lukken: scoren. Na een combinatie met Sören Rieks rondde Marnick Vermijl af. De Nijmegenaren waren daarna los en dankzij Rieks werd het 3-2. De middenvelder kopte eerst de gelijkmaker binnen en werkte vervolgens ook een voorzet binnen.

Daarna was het weer de beurt aan Conboy, die negen minuten voor tijd ook succesvol was met het hoofd. Demouge maakte er nog wel 4-3 van, maar NEC trok de zege over de streep.

NEC-verdediger Rens van Eijden:

Roda JC-verdediger Ard van Peppen over ‘bizar slechte prestatie’”

RKC naast ADO door zege in Den Haag

RKC Waalwijk heeft in de onderste regionen van de Eredivisie gewonnen van ADO Den Haag. De ploeg van coach Erwin Koeman trok vandaag in Den Haag met 2-1 aan het langste eind en komt daardoor op gelijke hoogte met ADO. Kenny Anderson was met twee treffers de grote man bij de Waalwijkers.

Anderson opende al na zeven minuten de score met een fraaie kopbal, maar daarna nam ADO het initiatief en kwam het een paar keer in de buurt van de gelijkmaker. Michiel Kramer schoot net naast, een inzet van Vito Wormgoor werd van de lijn gehaald en Mike van Duinen was onzuiver in de afronding.

RKC kreeg kort na rust een uitgelezen mogelijkheid om afstand te nemen. Na een te late tackle van Wormgoor op Robert Braber ging de bal op de stip, maar doelman Gino Coutinho keerde de inzet van Sander Duits. De Haagse ploeg speelde in het vervolg onrustig en had moeite om kansen te creëren.

Een Brabantse counter leverde in de 82e minuut de 2-0 op van Anderson, die knap raak stifte. De aansluitingstreffer van Tom Beugelsdijk kwam te laat voor ADO, waardoor beide ploegen nu zeventien punten hebben.

RKC-trainer Erwin Koeman na afloop:

ADO-trainer Maurice Steijn:

Twente is Go Ahead eenvoudig de baas

FC Twente heeft vandaag de vierde zege op rij geboekt in de Eredivisie. In eigen huis was de ploeg van coach Alfred Schreuder met 3-1 te sterk voor Go Ahead Eagles. De Tukkers hebben nu net als koploper Vitesse 33 punten, maar de Arnhemmers komen zondag nog in actie. De Eagles blijven elfde met twintig punten.

In een matige eerste helft kwam de thuisploeg in de 21e minuut op voorsprong via Felipe Gutierrez. Doelman Eloy Room had nog wel een antwoord op zijn kopbal, maar in de rebound sloeg de Chileen alsnog toe. Voor rust kreeg ook Go Ahead enkele kansen, onder anderen Denis Turuç schoot over, maar na de pauze was Twente heer en meester.

Luc Castaignos verdubbelde de score in de 56e minuut, al had hij daar zelf weinig weet van. Een kopbal van Youness Mokhtar van dichtbij verdween via zijn lichaam in het doel. De spits leek daarbij wel buitenspel te staan.

Go Ahead bracht al snel de spanning terug. Jarchinio Antonia werd in het strafschopgebied naar beneden getrokken door Rasmus Bengtsson, waarna Jop van der Linden het buitenkansje benutte. De kans op een stuntje werd de bezoekers ontnomen door Dusan Tadic, die de marge met een fraaie vrije trap weer op twee treffers bracht.

De Enschedeërs speelden het duel daarna rustig uit. Via Castaignos was de ploeg dicht bij de 4-1, maar de aanvaller was niet scherp in de afronding. Twente blijft door de zege meedoen in de titelstrijd en is dit seizoen nog ongeslagen in de Grolsch Veste. (Novum)