makkelijk Brood

Die stomme tarwebuik en die voedselzandloper en die glutenhysterie (de lijders aan coeliakie uitdrukkelijk uitgesloten) negeren we gewoon. Allemaal flauwekul. Van brood word je niet dik, je wordt dik van brood met boter en calorierijk beleg (mayonaisesalades). En verder wordt bijna iedereen dik van snoepen en bijna niemand van normaal eten. Geen koekjes, geen chips,

Die stomme tarwebuik en die voedselzandloper en die glutenhysterie (de lijders aan coeliakie uitdrukkelijk uitgesloten) negeren we gewoon. Allemaal flauwekul. Van brood word je niet dik, je wordt dik van brood met boter en calorierijk beleg (mayonaisesalades). En verder wordt bijna iedereen dik van snoepen en bijna niemand van normaal eten. Geen koekjes, geen chips, geen frisdranken en zie eens wat een verschil.

Maar geen koekjes betekent niet: nooit koekjes. Soms is een beetje snoepen heerlijk. Het recept voor kaaskoekjes heeft al wel eens in de krant gestaan, het is terug te vinden op nrc.nl/koken.

Brood zonder kneden

Brood is zo geen werk meer, alleen maar een kwestie van op tijd iets doen. En de gluten hun eigen werk laten doen.

1 pond patentbloem

5 g gist

7 g zout

350-400 ml water

Meng de ingrediënten ’s avonds door elkaar. Zet het deeg met kom en al afgedekt de hele nacht op een koele plek (kelder of ijskast).

Laat het deeg drie uur op kamertemperatuur komen.

Bestrooi het aanrecht met bloem en bestuif ook de handen met bloem.

Verdeel het deeg in drie stukken. Vouw elk stuk dubbel. Draai het deeg 180 graden en vouw weer dubbel – herhaal dat nog twee keer.

Vorm de broden (kan ciabatta-achtig, of iets ronder).

Bebloem een schone theedoek, leg daar de broden op en bedek ze ook met die doek. Laat ze nog twee uur narijzen.

Snijd de broden eventueel in met een scheermes voor van die mooie barsten.

Leg een flinke steen in de oven, een ongeglazuurde vloertegel voldoet prima. Verwarm de oven voor op 230 graden. Wie geen steen heeft, stookt zijn oven zo heet mogelijk, inclusief de bakplaat waar het brood op komt te liggen. Bedenk dat de temperatuur flink daalt als je de ovendeur opendoet!

Schuif de broden zo snel mogelijk in de oven, direct op de tegel of op de bakplaat en gooi een kopje kokend water op de ovenvloer. Sluit de oven direct!

Bak de broden 20 tot 25 minuten, tot ze goudbruin zijn en een beetje hol klinken.

Heel lekker brood voor bij een goede maaltijd!

    • Marjoleine de Vos