Lichaam Mandela aangekomen in Oost-Kaap - ‘Tutu niet bij begrafenis’

De kist met het lichaam van Mandela hier nog op het vliegveld van Waterkloof, voor vertrek naar de Oost-Kaap.
De kist met het lichaam van Mandela hier nog op het vliegveld van Waterkloof, voor vertrek naar de Oost-Kaap. Foto AFP/ Jacoline Prinsloo

Het militaire vliegtuig met het lichaam van de vorige week overleden oud-president Nelson Mandela is aangekomen op een klein vliegveld in zijn geboorteprovincie Oostkaap. Daar stond onder anderen weduwe Graça Machel het lichaam op te wachten, schrijft persbureau AFP.

Mandela’s lichaam wordt nu in een speciaal konvooi naar de kleine plaats Qunu gebracht, waar Mandela zijn jeugd doorbracht. Daar wordt hij morgen begraven in een familiegraf. Namens Nederland zal daarbij niemand aanwezig zijn.

Mensen probeerden eerder nog een laatste glimp van de vrijheidsstrijder op te vangen:

‘Bisschop Tutu niet aanwezig morgen’

Zoals het ernaar uitziet is vriend en bekende bisschop Desmond Tutu niet aanwezig bij de begrafenis morgen. Zijn dochter zegt tegenover persbureau AP dat hij “niet als geestelijke geaccrediteerd” is en “dus niet aanwezig zal zijn”. Maar Mac Maharaj, woordvoerder van president Jacob Zuma, zegt dat Tutu wel degelijk gewoon op de gastenlijst staat en ook hoopt dat de geestelijke morgen aanwezig zal zijn:

“Dit is geen gebeurtenis waarvoor accreditatie vereist is en ik hoop dat er een oplossing kan worden gevonden. Hij is een belangrijke persoon en ik hoop dat er een manier kan worden gevonden dat hij er bij kan zijn.”

Bisschop Tutu sloot eerder deze week nog de herdenkingsceremonie in Soweto af.

    • Frank Huiskamp