Krokodil eet met stokjes

Illustratie irene goede

Zijn de krokodillen in de dierentuin wel echt? Ze liggen zo stil. Soms knippert er een met z’n ogen – dan zie je dat-ie niet van plastic is.

Zo kunnen ze uren liggen, ook in de echte natuur. Maar komt er een lekker beest in de buurt, dan is zo’n krokodil niet meer sloom. Hap! Een krokodil is niet suf, hij heeft gewoon veel geduld.

En stel je nou voor dat die stille krokodil ook nog eens kan nadenken... Raar idee, maar alligators (een soort krokodil) in Amerika doen iets wat toch echt akelig slim lijkt. Ze lokken reigers, en dat zit zo. Rond Amerikaanse meren waar krokodillen leven, groeien vaak bomen. In die bomen bouwen reigers vaak nesten. Dat vinden de reigers een veilig idee, want de krokodillen eten slangen en wasberen op. Die beesten roven eieren.

De reigers moeten alleen goed uitkijken dat ze niet zelf in de krokodillenbek belanden. Meestal gaat dat prima, maar het is goed uitkijken als het lente is en tijd om nesten te bouwen. Dan vechten de reigers om losse takjes. En die takjes drijven vaak in het water. Bij de krokodillen.

Die krokodillen hebben dat in de gaten, lijkt het. Ze maken een valstrik. Ze liggen zogenaamd onschuldig in het water, met een stapeltje takjes op hun neus. En als een reiger zo’n takje probeert te pakken... Hap.

Toeval, zeg je? Maar in de herfst, zomer of winter hebben de krokodillen nóóit takjes op hun neus. Die zogenaamd suffe krokodillen doen het expres. Hester van Santen

Bron: Ethology Ecology & Evolution , 29 november

    • Hester van Santen