Janoekovitsj zet burgemeester Kiev op non-actief

Een vrouw in traditionele kleding probeert langs een rij oproeragenten te komen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev vanmiddag.
Een vrouw in traditionele kleding probeert langs een rij oproeragenten te komen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev vanmiddag. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

President Viktor Janoekovitsj heeft de burgemeester van Kiev en de plaatsvervangend chef van de nationale veiligheidsraad op non-actief gesteld vanwege het gewelddadige politieoptreden tegen een groep demonstranten eind november. Dat deelde hij vanmiddag mee, meldt persbureau AP.

Janoekovitsj willigt daarmee een van de eisen van de oppositie in, die al weken massademonstraties organiseert.

Eerder op de dag kondigde de procureur-generaal aan dat er tegen deze twee personen en twee anderen een onderzoek is ingesteld wegens ambtsmisbruik. Ze zullen waarschijnlijk onder huisarrest worden geplaatst.

De oproerpolitie greep op 30 november hardhandig in om een kleine groep betogers te verdrijven van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Demonstranten werden hard geslagen op hoofd en ledematen en over de grond gesleurd. Wegvluchtende demonstranten werden achtergevolgd en kregen alsnog een pak rammel. Tientallen betogers, onder wie veel studenten, raakten gewond.

De oppositie toonde zich weinig verheugd en sprak van halfslachtige maatregelen. De oppositie eist dat er meer koppen gaan rollen, te beginnen met die van premier Mikola Azarov en minister van Binnenlandse Zaken Vitali Zachartsjenko. Dat zijn de ware verantwoordelijken voor het uit de hand gelopen ingrijpen van eind november, aldus oppositieleider en bokskampioen Vitali Klitsjko in een verklaring.

    • Marije Willems