‘Ik ben best een beetje bezielend’

Pier Ebbinge (75) begon na een loopbaan als managementconsultant en headhunter een adviesbureau voor liefdesrelaties. Er is nu ook een (besloten) website. „Mensen zijn soms zo verwend dat ze alleen maar kunnen nemen en niets kunnen geven.”

Tekst Jannetje Koelewijn, foto Andreas Terlaak

None

Jonge god

„Zo wonderlijk om me te realiseren dat ik 75 ben. Noch lichamelijk noch geestelijk voel ik me een oude man. Ik ben flexibel, creatief, energiek, nieuwsgierig... een jonge god. Als een verbaasd kind kijk ik terug op mijn leven: de persoonlijke ontwikkeling die ik heb doorgemaakt waardoor ik nu in staat ben om van betekenis te zijn voor andere mensen, en dan niet op vlak van de ratio, maar van de emotie. Ik durf best van mezelf te zeggen dat ik een beetje bezielend ben. Het vervult me met dankbaarheid.”

Supermarkt

„Met Ebbinge Consultancy heb ik geen enkele bemoeienis meer. Het bureau is in 1995 verkocht aan KPMG. Twintig jaar lang was ik de sparring partner van de top guys van de grote bedrijven en mijn rol was om ‘klootzak’ tegen ze te zeggen als het succes hun al te zeer naar het hoofd was gestegen. De vanzelfsprekendheid waarmee dit soort mannen claimen dat de verdriedubbeling van de winst hun persoonlijke verdienste is. Nee. Ahold is groot geworden door de cultuur op de werkvloer, door de kwaliteit van de managers in de supermarkten. Overigens ben ik zelf ook lang zo’n monomane man geweest die alleen maar aan zijn carrière dacht – ik ken het maar al te goed. Odine, mijn tweede vrouw, heeft me veranderd. We zijn nu tweeëntwintig jaar samen en we zijn intens gelukkig.”

Lieve benen

„Drieëneenhalf jaar geleden las ik een krantenartikeltje over iemand die een bureau voor partner searching was begonnen voor oudere mensen en daar stond een foto bij van een man van een jaar of tachtig die een foto maakte van zijn vriendin, ook een jaar of tachtig. Haar rok waaide een beetje omhoog en daaronder kwamen haar benen tevoorschijn, lieve oudevrouwenbenen – zo schattig. Odine zei: partner searching? Dat kun jij ook, en beter. De volgende dag ben ik begonnen. Niet dat het zo gemakkelijk was. Er was zoveel te leren. Ik ben me gaan richten op de happy few vanaf een jaar of vijfendertig, veertig, de mannen en vrouwen die veel hebben – een interessante baan, een goed inkomen, een prettig leven – maar geen liefdesrelatie. Zo zonde. Het leven is zoveel interessanter als je met z’n tweeën bent. Er is zoveel te delen, zoveel te geven... Ik zou er niet aan moeten denken om alleen te zijn.”

Counseling

„Tot voor kort werkte ik alleen maar op zeer persoonlijk basis: diepgravende interviews met opdrachtgevers en kandidaten, die ik vervolgens bij elkaar bracht. Dat doe ik nog steeds, maar daar is nu een website bijgekomen, een besloten website waar mensen lid van moeten worden voordat ze toegang kunnen krijgen tot de profielen van andere leden. Als ze willen, kunnen ze bij mij terecht voor counseling. Het hoeft niet, het kan. Ik praat dan met ze over de vier belangrijkste pijlers in het leven – studie & werk, ouders & jeugd, eerdere relaties en al het overige, dus vrienden & hobby’s en zo – en daardoor krijgen ze meer inzicht in hun persoonlijkheid, wat ze te bieden hebben, waar ze gelukkig van worden. Inmiddels heb ik zoveel ervaring dat ik durf te stellen dat ik weet hoe het werkt in relaties, wat er voor nodig is om ze tot een succes te maken. En hoe je ze onmogelijk maakt.”

Puppet

„Helaas maak ik mee dat mensen te verwend zijn om in staat te zijn tot het aangaan van een liefdesrelatie. Het zijn mensen, vaak vrouwen, die hun hele leven alles gekregen hebben – dure kleren, mooi huis, alle comfort, hockey, golf – en dat als hun goed recht beschouwen. Het leidt tot zelfoverschatting. Ze vinden zichzelf bijzonder zonder het te zijn. Zwart-wit gesproken is het zo dat mensen in de tien jaar die de midlife duurt nogal veranderen. Ze gaan zich de vraag stellen wat de zin van dit alles is. Mannen worden vrouwelijker, vrouwen worden mannelijker. Een deel komt er creatiever uit tevoorschijn dan ze waren, maar er zijn er ook die star en inflexibel worden. Ze verankeren zich in hun eigen gelijk. Als er iets verkeerd gaat, ligt het nooit aan hen, altijd aan de ander. Ze omringen zich met soortgenoten die hen daarin bevestigen. Als zulke mensen aan een nieuwe relatie beginnen, kunnen ze alleen maar nemen. Ze geven geen aandacht. Ze luisteren niet. Ze zijn uitsluitend op zichzelf gericht. Ze eisen dat de ander zich aan hen aanpast als een puppet.”

Heel veel leuke vrouwen

„Wat me verrast en verbaasd heeft: dat met name de vrouwen die zich op mijn website melden zo eerlijk en openhartig zijn. Goed, de site is besloten en alles is anoniem, er staat geen foto bij, maar dan nog... Kijk, hier, het verhaal van een jonge vrouw... medisch specialist... goed milieu... gelukkige jeugd... Onder ‘sterke en minder sterke kanten’ schrijft ze dat ze gezond en sterk en energiek is, en betrokken, en dat ze een hoog streefniveau heeft en nogal overheersend kan zijn en soms naïef is. Haar grote pech is dat ze met de verkeerde man getrouwd was... Als je dat leest, wil je toch meteen contact met haar hebben? En zo zijn er heel veel vrouwen. Leuke vrouwen. Heel veel. Mannen hebben geen idee hoe groot de visvijver is.”

Parel uit de kroon

„Mannen zijn schaarser. Er melden zich maar weinig mannen op mijn website, ongeveer één op de vier. Dat komt omdat leuke mannen meteen uit de markt worden gehaald. Ze zijn nog geen weduwnaar of de vrouwen staan al bij hem op de stoep. En dat komt weer omdat vrouwen pro-actiever zijn. Ze wachten niet af, ze trekken erop uit. Mannen zijn meer lou-loene, alsof er een parel uit hun kroon valt als ze zich actiever zouden opstellen. Geen twijfel over dat vrouwen degenen zijn die kiezen, maar ze laten een man in de waan dat híj kiest. Ze leggen de rode loper voor hem uit. Ze geven hem aandacht, aandacht, aandacht. En dan, als hij geïnteresseerd is, gaat hij aandacht teruggeven. Dat kan het begin zijn van een relatie. Ik bemoei me daar verder niet mee, dat is mijn rol niet. Ik faciliteer. Ik sla visjes aan de haak, maar mensen moeten de visjes er zelf afhalen.”

Buitengewoon slecht

„Mijn eerste huwelijk was buitengewoon slecht. Ik had er na zeven jaar uit moeten gaan, maar ik kom nog uit de generatie van ‘je ziet maar dat je het redt met elkaar’. Ze was jaloers op mijn succes en ik mocht me thuis nergens mee bemoeien, zelfs niet met de kinderen. Odine heb ik bij toeval ontmoet, iets met een weggelopen hond, en ze is het allergrootste cadeau dat ik in mijn leven gekregen heb. Zij weet echt wat liefde is. Ze is er voor me. Ze vindt het niet erg om me voor de zoveelste keer hetzelfde verhaal te horen vertellen. Als ze vindt... of vond, want ik ben door haar zeer veranderd... dat ik haar te weinig aandacht geef, dan dekt ze de tafel extra leuk, kookt ze extra lekker en trekt ze iets moois aan. Hoe vind je dat ik eruit zie? Mooi? Waarom zeg je dat dan niet? En nog iets, volgende week vrijdag heb ik om half drie de boot naar Terschelling geboekt, want we gaan samen een weekendje weg.”

Diner voor twee

„Nee, nee, ik ben het niet me je eens dat de mannen die overblijven misschien de wat minder leuke zijn. Ook de leukste mannen kunnen zich er kennelijk moeilijk toe zetten om zich te laten bemiddelen. Maar ik denk dat ik daar iets op gevonden heb. Als jij lid bent van mijn website en je brengt een man aan als nieuw lid, dan krijg je van mij een diner voor twee ter waarde van tweehonderd euro.”

www.perelatie.nl

    • Andreas Terlaak
    • Jannetje Koelewijn