Hoop op Marsleven is al goed genoeg voor Science

Toch een beetje leven op Mars? Ongewoon lang voordat het de krant in mocht liet Science weten dat het vijf artikelen ging publiceren die de mogelijkheid van leven op Mars niet langer uitsloten. Vijf stukken tegelijk! En ze kwamen ook. Voor het opwindendste artikel tekenden 72 auteurs en dan zijn de NASA-technici die het Marskarretje Curiosity ontwierpen niet eens meegeteld.

Curiosity rijdt al ruim een jaar op Mars,hij koerst af op een verre berg maar kijkt ook onderweg goed om zich heen. Nu heeft hij in in een omgeving waar ooit water stroomde sedimentair gesteente ontdekt dat uit zulke fijne deeltjes bestaat dat die wel in stilstaand water moeten zijn bezonken. In een meer dus, een meer van 30 km2 groot dat misschien wel 1500 jaar bestond, al kan dat een factor duizend meer of minder zijn. En, ook mooi, het meerwater was mogelijk zoet, althans niet extreem zout, de zuurgraad was redelijk en er zaten waarschijnlijk allerlei voedingsstoffen in opgelost. Zelfs zouden handige bacteriën er een energiebron hebben kunnen vinden. Dus misschien waren ze er wel. Dit was NASA, goedenavond.

Karel Knip

    • Karel Knip