Homeland maar dan echt: schandaal bij de CIA

Jarenlang hielden de VS vol dat Robert Levinson gewoon een zakenman was, die zoekraakte in Iran Nu blijkt dat hij voor de CIA werkte Zijn familie kreeg 1,8 miljoen euro zwijggeld

Deze foto ontving de familie van Robert Levinson in april 2011. Toen was hij al jaren vermist. Foto AP

De Amerikaanse zakenman Robert Levinson is al bijna zeven jaar vermist. Wat is er met hem gebeurd? Leeft hij nog? Er zijn veel vragen. Gisteren kwam persbureau Associated Press (AP) met een opmerkelijk verhaal: Robert Levinson werkte voor de CIA. Het gaat om „een van de ernstigste schandalen uit de recente geschiedenis” van de geheime dienst, volgens AP.

Het verhaal van Robert Levinson doet denken aan een aflevering van Homeland. Net als in de succesvolle tv-serie namen medewerkers van de CIA het niet zo nauw met de regels, zo lijkt het.

Robert Levinson verdween in 2007 in Iran. Hij was daar op zakenreis, zei het Witte Huis vorige maand nog.

AP brengt nu een heel ander verhaal. Levinson voerde werk uit voor een groep CIA-analisten, die op eigen houtje opereerden. De inlichtingendienst had hiervoor geen toestemming gegeven. De operatie verliep dan ook niet zoals het moest. Volgens het persbureau, dat sprak met tientallen betrokkenen, was er sprake van spanningen tussen analisten en spionnen van de dienst. Volgens de spionnen zouden de analisten hebben geprobeerd met Levinson hun eigen spionageoperatie op te zetten.

AP citeert uit e-mails tussen Levinson en een medewerker van de CIA. De Amerikaan zou naar Iran zijn gegaan om „een bron” te bewerken die toegang had tot personen in het Iraanse regime.

Zeven kinderen

Associated Press was al op de hoogte van het verhaal sinds 2010. Driemaal stemde het persbureau in met een verzoek van Washington om het nieuws voor zich te houden. De Amerikaanse regering vroeg het persbureau om geduld omdat ze kansen zag om Levinson vrij te krijgen en vreesde dat een onthulling de zaak geen goed zou doen.

Het persbureau brengt het verhaal nu toch naar buiten omdat beloftes van de Amerikaanse overheid nergens toe leidden. Bovendien weten zijn gijzelnemers vrijwel zeker toch al dat hij voor de CIA werkte. Om het schandaal stil te houden, betaalde de CIA de familie van de Robert Levinson 2,5 miljoen dollar (1,8 miljoen euro).

In maart 2011 stelde Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dat er bewijs was dat Levinson ergens in Zuidoost-Azië verbleef. Er zou een terroristische groepering achter zijn verdwijning kunnen zitten. Vermoedelijk zei ze dit om Iran een excuus te geven Levinson vrij te laten, zonder betrokkenheid te hoeven erkennen. De VS bleven echter geloven dat Iran achter de verdwijning zat. De Iraanse regering zou hem zelf vasthouden óf op z’n minst weten wie dat doet.

Begin 2011 was er voor het laatst een teken van leven van Robert Levinson: foto’s en een video. De familie van Levinson, vader van zeven kinderen en diabetespa-tiënt, probeert hem in het nieuws te houden. Zijn vrouw Christine Levinson, die in Florida woont, vindt dat de regering te weinig doet om hem op te sporen. Vorig jaar loofde de FBI nog een miljoen dollar uit voor de gouden tip. Maar ook die actie bleef zonder resultaat. AP, NRC

    • NRC
    • Ap