Hilton, na een afwezigheid van zes jaar, weer notering op Wall Street

Met handig financieren wist investeerder Blackstone van de beursgang van Hilton een succes te maken.

None

De beursgang van de Amerikaanse hotelgigant Hilton liep minder in de gaten dan die van internetreus Twitter vorige maand, of die van het iconische Empire State Building in New York dit najaar. Toch maakte het hotelbedrijf deze week een van de meest succesvolle rentrees aan Wall Street van 2013, met een onverwachte miljardenklapper voor de grootste aandeelhouder, de investeringsmaatschappij Blackstone Group.

De koers van het aandeel in Hilton Worldwide Holdings, het grootste hotelbedrijf ter wereld, is met 10 procent gestegen sinds het donderdag een notering kreeg aan de New York Stock Exchange, na een afwezigheid van zes jaar. De beursgang, waarbij ruim 117 miljoen aandelen werden verkocht voor 20 dollar per stuk, leverde 2,3 miljard dollar op (1,7 miljard euro) – de op één na hoogste waarde van een beursgang in de Verenigde Staten dit jaar, na pijpleidingbedrijf Plains GP (2,9 miljard). Twitter haalde 2,1 miljard binnen. Gisteren passeerde het aandeel Hilton de grens van 22 dollar.

Vanwaar de grote animo voor Hilton? Het bedrijf, dat in 2007 voor 26,7 miljard dollar door Blackstone van de beurs werd gehaald, staat er goed voor. De hotelketen, die ruim 4.000 hotels beheert in 90 landen, onder namen als Hampton Inn, DoubleTree en Homewood Suites, profiteert van stevige groei in de internationale hotelbranche na een moeizame periode wegens de financiële crisis, toen de reislust onder zakenlieden en consumenten een grote klap kreeg.

Bovendien zijn de vooruitzichten in de sector goed: de bezettingsgraad van kamers zal naar verwachting verder toenemen in 2014, en ook prijzen lopen op. Hilton beschikt over ongeveer 670.000 kamers. Aandelen van hotelketens in de hotelindex van Dow Jones, zoals Marriott, Starwood en Hyatt zijn dit jaar gemiddeld met 30 procent in waarde gestegen. De beursgang had de wind mee van de algemene honger naar aandelen onder beleggers, zeker voor vastgoedbedrijven.

Het meest in het oog lopende aspect van de rentree van Hilton aan de beurs is de opbrengst voor Blackstone. De investeringsmaatschappij verkocht geen aandelen bij de beursgang, en behield een belang van 76 procent in de hotelketen, die nu een marktwaarde heeft van ruim 21 miljard dollar. Dat belang is ruim 16 miljard waard – op papier een winst van 9,5 miljard, want Blackstone heeft 6,5 miljard van zijn eigen geld in Hilton gestoken. Niet gek voor een aankoop die tijdens de crisis een kostbare misstap leek.

Blackstone wist van de dure aankoop een succes te maken door middel van handig werk met de financiering van de transactie. Het grootste deel van de overnameprijs in 2007 was geleend geld: ruim 20 miljard dollar. Tijdens de crisis heronderhandelde Blackstone in feite die hypotheek: het bood converteerbare aandelen aan om de schuld te betalen; financiële instellingen, beducht voor slechte leningen, hapten toe.

Bovendien wachtte Blackstone op een gunstig moment voor de beursgang. De boekwaarde van Hilton is sinds 2007 gestegen, en Blackstone streek die toename in zijn geheel op. Hilton heeft nu de grootste beursgang in de hotelbranche op zijn naam. Hyatt haalde 1,1 miljard dollar op toen het in 2009 naar de beurs ging.

    • Frank Kuin