‘Hiddink en KNVB dicht bij akkoord over bondscoachschap’

Guus Hiddink, hier nog als coach van de Russische club Anzhi Makhachkala
Guus Hiddink, hier nog als coach van de Russische club Anzhi Makhachkala Foto EPA/ Peter Steffen

Het zal niet lang meer duren of Guus Hiddink wordt aangekondigd als opvolger van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands Elftal. Dat schrijft althans de Telegraaf vandaag. Volgens de krant zijn Hiddink en de KNVB dicht bij een principeakkoord voor een contract van vier jaar, tot medio 2018.

Het contract zou hem tot en met het EK van 2016 in Frankrijk als bondscoach aan de KNVB verbinden. De twee jaar erna, tot en met het WK in Rusland, zou hij een leidende functie binnen het technisch kader van de KNVB vervullen. Hij zou dan een belangrijke rol krijgen bij de benoeming van zijn opvolger, die Oranje naar dat WK moet loodsen. KNVB-voorzitter Bert van Oostveen en Hiddink zouden binnen afzienbare tijd naar buiten willen treden over de vierjarige verbintenis.

De naam van Hiddink was de laatste tijd al verreweg het vaakst genoemd met betrekking tot het bondscoachschap. Huidig bondscoach Louis van Gaal had eerder benadrukt er na het WK in Brazilië van volgend jaar mee te stoppen. Hiddink heeft ook zelf al nadrukkelijk zijn interesse getoond en ook al gezegd dat hij met de KNVB had gesproken. Hiddink stapte in juli op als coach van het Russische Anzhi Makchachkala.

Hiddink in gesprek met de NOS over een mogelijke terugkeer als bondscoach:

Geen onbekende

Oranje is geen onbekende voor Hiddink. Hij was al eerder bondscoach van 1995 tot 1998 als opvolger van Dick Advocaat. Hiddink kwalificeerde zich ternauwernood voor het EK van 1996, waar Oranje de kwartfinale haalde. Het WK van 1998 in Frankrijk was een groot succes. Toen haalde het Nederlands elftal de halve finale, waarin het tegen Brazilië op strafschoppen verloor. Hiddink behaalde verder successen met Zuid-Korea (halve finale WK in 2002) en PSV (meerdere landskampioenschappen en een Europa Cup).

    • Frank Huiskamp