‘Het had heel anders kunnen lopen’

Anne Broekman en Saskia van Hummel waren vier maanden bij elkaar. Nu is Saskia met een man.

Anne (links) en Saskia vorige maand in Rotterdam.

„Ze zei altijd: ‘ik ben niet lesbisch, ik val alleen op jou’. Ik leerde Saskia in 1999 via een chatsite kennen, ze was nog maar dertien toen. Drie jaar en veel goede gesprekken later ontmoetten we elkaar voor het eerst. Ik wist het toen zeker: jou vind ik leuker dan gewoon leuk.

„Saskia is ontzettend stoer, maar tegelijkertijd is ze onweerstaanbaar lief. En we hadden heel veel lol met elkaar. Maar op de een of andere manier waren we nooit tegelijkertijd vrijgezel. Dan had zij weer een relatie, dan ik weer. Het leek er nooit van te komen.

„Zeven jaar geleden kwam het er toch van: ze werd mijn vriendin. We waren een hilarisch stel: ik ben 1 meter 60, zij 1 meter 93. Ik heb maatje 36, zij is heel breed. Ik voelde me altijd veilig bij haar.

„Op een gegeven moment was er sprake van dat ze een opleiding zou gaan doen bij mij in de buurt en ik zei: ‘kom dan bij me wonen’. Het was alsof ze schrok. Ze zei: ‘dit trek ik niet’. Ze zei ook dat ze zich niet verplicht wilde voelen elk weekeinde bij mij te zijn.

„Ik dacht: dan zit de liefde dus niet diep. Ik begreep dat het niet ging werken tussen ons. Ik voelde me intens gekwetst, ik had het helemaal niet zien aankomen.

„We hebben daarna elkaar maandenlang niet gezien, tot we elkaar via internet weer tegenkwamen. Toen vertelde ze me dat ze zich had teruggetrokken omdat ik te hard van stapel liep. Ik kon dat wel begrijpen. Ze was ook nog zo jong, pas negentien. De liefde was over, maar de vriendschap bleef. Ook toen ze me vertelde dat er een man in haar leven was. Het deed wel even pijn, maar ik gun haar alle geluk. Ze is het liefste vriendinnetje dat ik ooit heb gehad.

„Onlangs hadden we het er nog over: als ik haar toen niet had afgeschrikt, had het tussen ons misschien heel anders kunnen lopen. En ach, wie weet wat de toekomst brengt?”