Goud ‘Kromo’ helpt coach

Ranomi Kromowidjojo won bij de EK kortebaan in Herning vrijdag goud op ‘haar’ 100 meter vrijeslag. Voor haar een tussendoortje, voor haar nieuwe coach een mijlpaal.

Ranomi Kromowidjojo vlak voor haar gouden race op de 100 vrij.
Ranomi Kromowidjojo vlak voor haar gouden race op de 100 vrij. Foto ANP

Ranomi Kromowidjojo is er de laatste jaren gewend aan geraakt: na afloop van een finale ligt er wel vaker een gouden medaille voor haar klaar, zoals vrijdagmiddag bij de EK kortebaan in Herning. Toch reageerde één persoon in de hal van het Deense provinciestadje opgelucht op haar Europese titel. „Ik heb het in zes weken in elk geval niet weten te verknallen bij haar”, zei haar nieuwe coach Christiaan Sloof, met een knipoog.

De onervaren Sloof (26) en de drievoudig olympisch kampioene namen beiden een risico toen zij een kleine twee maanden geleden hun nieuwe samenwerkingsverband aankondigden. Met haar eerdere coach Marcel Wouda ontbrak volgens Kromowidjojo „de klik” die zij met Sloof wel voelt.

De geboren Groningse was zich er vrijdagmiddag van bewust dat haar sterke optreden in Herning ook in het belang was van haar jonge trainer. „Ik denk dat dit voor hem een zetje in de rug is, voornamelijk dat hij nu door de buitenwereld wordt geaccepteerd. Want als ik tweede was geworden, of laatste, had ik niet ineens met Christiaan gebroken.”

Sloof zag ‘zijn’ eerste Europese titel als een bevestiging dat hij op de goede weg is met wereldster Kromowidjojo. „Dit is een fijne start. Als Ranomi tweede of derde wordt staan we hier waarschijnlijk heel anders. Dan vragen we ons wat er misging. Ik ben vooral heel erg blij dat ze de race zwom zoals we het van tevoren hadden bedacht.”

Maar Kromowidjojo kreeg het niet cadeau in Herning, waar ze nog maar eens liet zien dat ze mentaal ijzersterk is in het zwemmen van finales, ook al is ze in deze fase van het jaar nooit in topvorm. Het veld was bijna van WK-niveau, met Sarah Sjöström (zilver), Aliaksandra Gerasimenia (brons) en Jeanette Ottesen. Van de wereldtop ontbrak alleen Kromowidjojo’s Australische rivaal Cate Campbell, eerder dit jaar winnares van het goud op de WK langebaan in Barcelona.

Voor Kromowidjojo was het pas de tweede Europese kortebaantitel op deze afstand. De eerste behaalde ze in 2010 in Eindhoven, maar onder totaal andere omstandigheden. Destijds was ze net hersteld van een hersenvliesontsteking en viel nog maar te bezien of ze de wereldtop zou halen. „Toen was alles mooi meegenomen. Nu sta ik bovenaan – dan kun je alleen maar falen en verliezen. Dan is het mooi als je wint”, zei Kromowidjojo, die zondagmiddag nog een keer goud hoopt te halen, op de 50 vrij. Estafettegoud, jarenlang een zekerheidje voor Nederland, zit er voor haar niet meer in. Donderdag was die droom al in rook op gegaan toen Tamara van Vliet in de series te vroeg van het startblok dook.

Niet alleen de coach van Kromowidjojo beleefde een bijzondere middag. Ook een andere zwemtrainer keek vrijdag reikhalzend uit naar de verrichtingen van een nieuwe zwemster in zijn stal: de Fransman Philippe Lucas, sinds het voorjaar coach van Sharon van Rouwendaal.

De 20-jarige specialist op de langere afstanden vierde haar comeback op een internationaal titeltoernooi met een Nederlands record (8.14,24) en brons op de loodzware 800 meter vrije slag. De Spaanse wereldrecordhoudster Mireia Belmonte werd eerste, gevolgd voor de Deense Lotte Friise. „Zij zijn een klasse apart”, had Van Rouwendaal van tevoren al gezegd.

Toch is haar prestatie in Herning opmerkelijk. De afgelopen jaren worstelde ze met haar vorm. Ze wist zich dit jaar onder Wouda zelfs niet te kwalificeren voor de WK langebaan in Barcelona. In het voorjaar verhuisde ze van Eindhoven naar Narbonne in Zuid-Frankrijk, om haar loopbaan een nieuwe impuls te geven onder de excentrieke coach Lucas, in het verleden begeleider van olympisch kampioene Laure Manaudou. Van Rouwendaal, in Nederland vooral bekend op de rugslag, pakte in Narbonne de borstcrawl weer op, de slag waarop ze als jeugdzwemster furore maakte in Europa.

Sindsdien is ze bezig aan een spectaculaire opmars, die een week geleden bij de open Franse kampioenschappen al resulteerde in twee Nederlandse records binnen een half uur, op de 400 en 1.500 meter vrije slag. „Ik wist dat alles mogelijk was, dus ook een medaille”, zei ze vrijdagavond. „Het is een grote stap geweest, maar voor het zwemmen is het heel goed geweest. Mijn coach geeft me al het vertrouwen dat ik nodig heb. Daardoor heb ik deze medaille gehaald.”

    • Rob Schoof