...en accountant PwC faalt

Terug van weggeweest: het schandaal met een accountant. Dit keer is PwC de spreekwoordelijke gebraden haan. Het bedrijf was verantwoordelijk voor de boekencontrole bij Econcern, een bedrijf dat zich richtte op duurzame energie. Curatoren Willem Jan van Andel en Louis Deterink deden uitgebreid onderzoek naar de achtergronden van Econcern, dat in 2009 failliet ging. Het rapport dat zij donderdag publiceerden laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De bedrijfsvoering bij Econcern deugde niet: megalomanie, geldsmijterij, manipulatie van jaarrekeningen en gewoon domme besluiten. Maar ook de accountant krijgt er van langs. De gemanipuleerde jaarrekeningen over 2006 en 2007 werden door PwC „klakkeloos” goedgekeurd. Ja, het staat er echt: klakkeloos. De twee curatoren, die in hun vak tot de beste van het land behoren, besloten dan ook om een tuchtklacht in te dienen tegen PwC. In een reactie liet PwC weten dat het bedrijf zich niet in het rapport herkent. Maar de schade is al aangericht. Na Deloitte (Ahold), Ernst & Young (Landis) en KPMG (Vestia), heeft nu ook PwC als laatste van de grote kantoren een klacht aan de broek. Als het bij alle grote kantoren zo fout gaat is er voor toezichthouder AFM werk aan de winkel.