In beeld

Een jaar na de schietpartij wil Newtown vooral rust

14 december 2012, een vrijdag. Toen drong de 20-jarige Adam Lanza basisschool Sandy Hook Elementary in Newtown, Connecticut binnen om daar 26 mensen dood te schieten. Twintig kinderen, zes volwassenen. In zes minuten. Hierna doodde hij zichzelf. Voor het drama op de school had hij zijn moeder al gedood. Het was de op een na dodelijkste schietpartij op een school in de Verenigde Staten ooit, alleen die op universiteit Virginia Tech eiste meer levens. De discussie over strengere wapenregels, met president Obama voorop, leefde sterker dan tevoren. Maar vrijwel alle plannen ketsten af. De 'gun lobby' in het land is heel erg sterk. Nu is er een jaar verstreken in Sandy Hook. De school is zo goed als verdwenen, daarvoor komt een nieuwe in de plaats. De mensen daar willen vooral met rust gelaten worden.
Vogelhuisjes met daarop de namen van de slachtoffers hangen in een boom in Sandy Hook, Newtown.
Reuters/ Carlo Allegri
Een vogelhuisje ter nagedachtenis aan Emilie Parker, een meisje dat op zesjarige leeftijd omkwam bij de schietpartij.
Reuters / Carlo Allegri
Twintig kinderen, zes volwassenen, voor elk een kruisje op dit groene hart, een eerbetoon aan de slachtoffers van de schietpartij op Sandy Hook Elementary, vandaag een jaar geleden.
AFP/ Emmanuel Dunand
Barack Obama en first lady Michelle ontsteken 26 kaarslichtjes ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij in Newtown, in het Witte Huis in Washington.
AP / Jacquelyn Martin
De Obama's houden een moment stilte.
Reuters / Jonathan Ernst
Reuters/ Carlo Allegri
De vlag in het midden van Sandy Hook in Newtown
Reuters/ Carlo Allegri
De media zijn niet welkom in sommige delen van Sandy Hook in Newtown, zoals hier bij deze kerk.
Reuters/ Carlo Allegri
Reuters / Michelle McLoughlin
De basisschool is inmiddels al zo goed als gesloopt, zoals te zien is op deze combinatiefoto. Er komt een nieuwe te staan.
Reuters/ Adrees Latif
Reuters/ Michelle McLoughlin
Mensen wonen de wake in Washington D.C. bij die door voorstanders van strengere wapenwetten werd georganiseerd om stil te staan bij de schietpartij in Newtown een jaar eerder.
Reuters/ Matt McClain
Een meisje uit North Carolina houdt een kaarsje vast tijdens een nationale wake voor slachtoffers van wapengeweld op 12 december.
Reuters/ Matt McClain