Een gapend gat in de trofeeënkast op kantoor

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

De advocatenkoning van ’s lands fusie- en overnamewereld is zijn titel kwijt. Advocaat Jan Louis Burggraaf van Allen & Overy werd deze week níét uitgeroepen tot ‘Best M&A Lawyer’ van het jaar. Een trendbreuk. De afgelopen zes jaar liet Burggraaf de concurrentie achter zich bij de uitreiking van de M&A Awards, het jaarlijkse hengstenbal van zakenbankiers, advocaten en andere adviseurs uit de financiële wereld.

Jammer? „Ja”, geeft Burggraaf ruimhartig toe. „Een gapend gat in de collectie.” Maar, zegt hij erbij: „Het was wachten tot ze het een keer welletjes vonden met mij.”

Met ‘ze’ doelt hij op de andere professionals uit de sector – met elkaar bepalen ze wie er wint. Dit jaar besloot de M&A-gemeenschap dat het inderdaad welletjes was. Advocaat Arne Grimme van De Brauw ging er donderdagavond in de Amsterdamse Beurs van Berlage met Burggraafs prijs vandoor.

Tot genoegen van genodigden. „Ik stem al drie jaar op iemand anders”, vertrouwt een aanwezige zakenbankier toe. „Nu krijgt een ander ’m eindelijk ook echt.”

Burggraaf heeft dan misschien verloren, maar voor zijn eigen gevoel niet helemáál. De bokaal voor ‘Best Deal’ ging naar de overname van koffiebrander D.E. Master Blenders 1753. Een transactie die Burggraaf hielp begeleiden. Die kan hij alleen niet in zijn prijzenkast bijzetten.

Zelf stemde Burggraaf overigens ook op winnaar Grimme, zegt hij. „Het is hem van harte gegund.” Een sportieve verliezer. Bovendien: volgend jaar weer een kans. Dan hoopt Burggraaf dat het hém weer gegund is.

    • Teri van der Heijden