‘Deal Slotervaart is rond, aandeelhouders op afstand’

De overname van het Slotervaartziekenhuis gaat door, ondanks verzet van oud-voorzitter Aysel Erbudak.

De naam van voormalig bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis Aysel Erbudak viel vrijdagavond tijdens de persconferentie geen enkele keer. Maar ‘aanwezig’ was zij wel: zonder haar hadden hier niet vijf mannen een zaaltje vol journalisten toegesproken. Het was Erbudak die de overname van het ziekenhuis in Amsterdam had willen tegenhouden.

Zorgondernemer Loek Winter, een van de vijf, had een heldere boodschap: hij was de nieuwe eigenaar van het Slotervaartziekenhuis, daar kon niemand meer iets aan doen. Ook aandeelhouders als Erbudak niet, kon je er bij denken. Winter: „De koop is gesloten. De overname is een feit.” Hij voegde daar nog aan toe: „Aandeelhouders zijn op een afstand gezet.”

Vrijdagmorgen nog leek het alsof aandeelhouder Erbudak een koop kon tegenhouden door beslag te leggen op aandelen van het ziekenhuis. Zij deed dat toen bekend werd dat de overname door Winter zou doorgaan.

Winter doet de overname via MC Groep, eigenaar van onder meer het IJsselmeerziekenhuis. Erbudak is tegen de verkoop, omdat zij de overnameprijs van 29 miljoen euro te laag vindt. Volgens Winter houdt een beslag de koop niet tegen: „Als ik beslag leg op uw huis, dan kunt u er nog heel prettig in wonen.”

Het bestuur van het Slotervaartziekenhuis is zeer tevreden met de deal. Het ziekenhuis had afgelopen jaar liquiditeitsproblemen. Bestuurslid en apotheker Jos Beijnen: „Die problemen zijn in één keer voorbij.” Ook huisbankier ING heeft er na de overname, weer vertrouwen in, zegt Beijnen.

Het nabije oncologisch ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek heeft – tegelijkertijd met de deal van Winter – voor 9,5 miljoen euro een stuk grond gekocht van het Slotervaartziekenhuis. Daarmee kan het Slotervaart een deel van de schulden afbetalen. Beijnen legt uit: „Je verkoopt een deel van je tuin en lost je hypotheek af.”

Belangrijker, vinden de bestuurders, is dat het Antoni van Leeuwenhoek nauw gaat samenwerken met het Slotervaart, in eerste instantie op het gebied van de neuro-oncologie (tumoren in het brein) en de intensive care. Beide zeer dure afdelingen: samenwerken is financieel voordelig.

Bestuurder Dees Brantjes van het Slotervaart vertelt dat de ‘vrijage’ met het Antoni van Leeuwenhoek begin dit jaar begon. „We vonden een partner dichtbij huis. En toen kwamen we Winter tegen en dat paste als een slot op een doosje. Het is fantastisch.”

Brantjes heeft weinig geduld met mensen die het niet ‘fantastisch’ vinden. Hij spreekt rechtstreeks de aanwezige journalisten aan en zegt: „Houd op met schrijven over ‘noodlijdend’ ziekenhuis. Daar hebben de patiënten, de bezoekers en de verpleegkundigen helemaal niets aan. ”

    • Sheila Kamerman