Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Chinees ruimtevaartuig landt veilig op de maan

Een still van de video van CCTV.
Een still van de video van CCTV. Foto AFP

Het ruimtevaartuig van China is veilig geland op de maan, meldt het Chinese persbureau Xinhua. 37 jaar geleden was er voor het laatst een sonde op de maan.

China is het derde land, na de Verenigde Staten en Rusland, dat veilig op de maan is geland. Uiteindelijk wil het land in 2020 ook zelf mensen op de maan hebben.

De sonde, de Chang’e-3, draaide al sinds 6 december rondjes om de maan, op zo’n honderd kilometer van het oppervlak. De lander maakte zich afgelopen dinsdag los van de raket.

http://youtu.be/3sS9GqnDYAU

‘Konijn van Jade’ gaat geologisch onderzoek doen

Aan boord van de sonde zit het ‘Konijn van Jade’, een vertaling van de naam die het karretje heeft meegekregen. Dat zal de komende maanden geologisch onderzoek verrichten.Het plan is dat de lander, met camera’s aan boord en een zogenaamde ‘alfastralings-röntgenspectrometer’, maansteen gaat analyseren. Met een telescoop en een speciale camera zal bovendien het poollicht op aarde in kaart worden gebracht.

Maar er is meer. De “wetenschappelijke primeur” aan de missie, zo schreef onze ruimtevaartredacteur Bruno Van Wayenburg gisteren in NRC, is een grondradar onder het karretje die de ondergrond tot vijftig meter diepte in beeld kan brengen. De dikte van lavastromen kan zo gemeten worden, en dat kan ons straks veel vertellen over de geologische geschiedenis van de maan.

Een Chinese droom

De maanlanding is los van de wetenschappelijke waarde ook een enorm prestigeproject voor China en een versterking van het patriottisme in het land, schreef onze correspondent Oscar Garschagen:

“Toen twee weken geleden de Chang’e-capsule met het maankarretje aan boord werd gelanceerd, vielen huilende technici van China National Space Administration (CNSA) de al even ontroerde verslaggevers van de televisie in de armen. [...] De maanexpedities moeten, zeggen staatsjournalisten, gezien worden als een vervulling van de “Chinese droom”.”

Lees ook: Vier vragen en antwoorden over China’s missie naar de maan