Brood slaat dood

Bij proeverijen is het een vaste waarde: het mandje met brood, bedoeld om de mond te ‘neutraliseren’. Maar brood doet precies het tegenovergestelde en laat een smaak achter die de wijn juist beïnvloedt. Ook datgene wat we vandaag zo makkelijk kunnen bakken dankzij de hulp van collega de Vos.

Water dan maar?

Ik heb er wel eens iets over gelezen. Bijvoorbeeld dat de Amerikaanse komiek tevens groot drankliefhebber W.C. Fields ooit heeft gezegd: ‘I don’t drink water. Fish fuck in it’. Hoe dan ook, het is smakeloos, en heeft niet voldoende inhoud om de mond te ‘resetten’. Een collega zweert bij een partje groene appel tussen de glazen rood. Saai, wat u zegt.

Een ander zet graag de smaak op nul met een nipje Champagne Brut Zero. Kijk, dat smaakt in ieder geval al naar meer. Helemaal als dat dan die van Varnier-Farnière is. (Clara’s Champagne: € 31,25). Dan is het nog maar de vraag of je aan de aan andere flessen toekomt.

De meest adequate oplossing heb ik op iedere proeverij echter altijd binnen handbereik. De mond is in no time weer klaar voor de volgende wijn door eenvoudigweg een slokje van die volgende wijn te nemen.

En als dat een rode Almirez 2011 uit Toro is (Spanjewijn; € 15,75), ziet geen mens meer brood in brood.

Dan wil ie haas.

    • Harold Hamersma