American Airlines schikt in juridische strijd rond aanslagen WTC

Een toestel van American Airlines op vliegveld O'Hare in Chicago.
Een toestel van American Airlines op vliegveld O'Hare in Chicago. Foto AP/ Scott Olson

Luchtvaartmaatschappij American Airlines en financieel dienstverlener Cantor Fitzgerald zijn na een langlopende juridische strijd een schikking overeengekomen, meldt persbureau AP. 658 werknemers van Cantor Fitzgerald kwamen om het leven toen een gekaapt vliegtuig tijdens de aanslagen op 11 september 2001 in het World Trade Center vloog.

Het hoofdkantoor van Cantor Fitzgerald bevond zich op de hoogste verdiepingen van de noordelijke toren van het WTC. Het bedrijf verweet American Airlines nalatigheid door het toelaten van de kapers. American Airlines verweerde zich door te stellen dat het een dergelijke aanval niet had kunnen zien aankomen en dat het de veiligheidsregels had nagevolgd.

Bedrag onbekend

Voor hoeveel geld er precies is geschikt en welke voorwaarden er zijn gesteld, is onbekend. Het bedrijf eiste een schadevergoeding van 1,1 miljard dollar, maar had die eis later verlaagd naar een bedrag tussen de 400 en 500 miljoen dollar volgens The New York Times. De rechtszaak zou in januari zijn begonnen.

Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij bevestigde de schikking, maar benadrukte dat deze niet betekent dat American Airlines aansprakelijkheid toegeeft. Cantor Fitzgerald wilde volgens AP geen commentaar geven.

    • Frank Huiskamp