Achterban SPD akkoord met grote coalitie - derde termijn Merkel

Vrijwilligers van de SPD tellen de stemmen in Berlijn. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

De leden van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD hebben met een ruime meerderheid ingestemd met het coalitieakkoord dat de partijtop sloot met CDU-CSU van bondskanselier Angela Merkel.

Het maakt de weg vrij voor de Bondsdag om dinsdag zijn goedkeuring te verlenen aan de nieuwe regering en een derde termijn als bondskanselier voor Merkel.

Driekwart van de bijna 475.000 SPD-leden die over het akkoord mochten stemmen, stemde voor de grote coalitie - de zogenoemde GroKo - van centrumrechts en links, meldt de partij. Aan het referendum deden bijna 370.000 partijleden mee; een opkomst van 78 prcoent. De stemmen werden geteld door honderden vrijwilligers in Berlijn onder toezicht van een notaris.

De afgelopen weken was de partijtop van de SPD druk bezig in zaaltjes door het hele land om het regeerakkoord te verkopen.

Onze correspondent Frank Vermeulen over het ledenreferendum:

Nadat de SPD de verkiezingen van 22 september had verloren en een regering tussen CDU/CSU en SPD de enige optie bleek, hadden partijvoorzitter Sigmar Gabriel en het partijbestuur besloten tot het ledenreferendum. Ten eerste omdat de statuten dat sinds de historische verkiezingsnederlaag in 2009, na de vorige coalitie met CDU/CSU, mogelijk maken. Maar ook om de eigen onwillige achterban mee te krijgen in de grote coalitie.

Lees hier verder over het regeerakkoord.

    • Marije Willems