‘Acht fracties in Kamer zitten met voorzitter Van Miltenburg in de maag’

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Zeker acht fracties in de Tweede Kamer zitten naar eigen zeggen met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg in de maag. Het vertrouwen in haar gezag en functioneren zakt weg en er wordt getwijfeld aan haar geschiktheid, concludeert de Volkskrant vandaag op basis van een rondgang langs de fractieleiders.

Volgens de krant zal geen van de fractievoorzitters bevestigen over de kwestie gepraat te hebben, want ze willen zich niet “profileren met een kwestie die buiten de kaasstolp weinigen raakt”. Maar allemaal zeggen ze dat de kritiek te fundamenteel is om niet te benoemen. Zo citeert de krant enkelen van hen:

“Onze fractie zal niet het initiatief nemen haar af te zetten, maar ze is totaal ongeschikt.”

“Deze functie is een maatje te groot voor haar. Als het kabinet valt, is dit probleem ook opgelost. Maar als het kabinet nog drie jaar blijft zitten? Dan blijft zij ook, dat is echt te lang. Dat is niet in het belang van de politiek.”

De reeks incidenten rond haar persoon wordt steeds verder uitgebreid, schrijft de Volkskrant. Van Miltenburg liep voor de zomer in tranen de Kamer uit toen CDA-leider Sybrand van Haersma Buma haar “sturend optreden” verweet. De voorzitter, opvolger van PvdA’er Gerdi Verbeet, neemt het na de zomer niet op voor haar plaatsvervanger Khadija Arib (PvdA), wanneer PVV-leider Geert Wilders zegt dat “het nooit zal wennen, een Marokkaanse met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer”. De Kamer dook erbovenop.

Van Miltenburg reageert tegenover de krant slechts summier. Ze had liever gezien dat haar collega’s hun kritiek binnenskamers hadden gehouden:

“Ik zou de media niet kiezen voor dit soort onderwerpen.”

Weisglas: anonieme kritiek zegt meer over fractieleiders

Oud Kamervoorzitter Frans Weisglas heeft in het Radio 1-programma Kamerbreed gezegd dat de kritiek van fractievoorzitters op Van Miltenburg meer over hun niveau zegt dan over Van Miltenburg:

“Het is weinig chic en beneden het niveau van fractievoorzitters om anoniem een mening over een persoon te geven.”

Weisglas vindt het “niet de manier waarop je moet werken”. Volgens hem hebben Kamerleden gelegenheid genoeg om hun kritiek in vergaderingen te uiten. Hij begrijpt niet dat het nu zo gaat. Als hij het zelf als voorzitter had meegemaakt, dan was hij met ze om de tafel gaan zitten. “Daarna zou ik nadenken over wat ik verder moet doen.”

Opstappen op basis van anonieme kritiek is volgens Weisglas in ieder geval nog geen optie:

“Het zou mijn eer te na zijn om dat op basis van anonieme kritiek te doen.”

    • Frank Huiskamp