18-jarige hackt talloze computers

Verdachte plaatste foto’s uit naam slachtoffers

De recherche heeft een 18-jarige Rotterdammer aangehouden die vermoedelijk duizenden computers heeft gehackt. Door zogenoemde ‘malware’ te verspreiden kon hij op afstand webcams bedienen en opnames maken. Ook kon hij bestanden downloaden, vernietigen en verspreiden via de eigen internetomgeving van een slachtoffer. De politie verdenkt de man onder meer van het online publiceren van het VWO-eindexamen Frans afgelopen mei – via de computer van iemand anders. Dit voorval leidde tot het grootschalige onderzoek naar de diefstal van examens op de Rotterdamse Ibn Ghaldoun-school. De man die daar oorspronkelijk voor was aangehouden, is inmiddels geen verdachte meer.

De zaak tegen de 18-jarige Rotterdammer kwam aan het rollen door de aangifte van een tienermeisje dat in sociale media naaktfoto’s van zichzelf aantrof. Ze had die foto’s gemaakt én van haar computer verwijderd, maar de verdachte postte ze online, via haar eigen account. Ook een horecabedrijf deed aangifte van hacking.

Onderzoek leidde naar de 18-jarige, en op zijn computer stonden 42 miljoen bestanden. Justitie vermoedt dat hij zeker tweeduizend computers heeft gehackt in Nederland en het buitenland. Hij zou ook hebben ingebroken in de systemen van belangrijke bedrijven en instellingen. Het is onduidelijk om welke bedrijven het gaat.

De man verspreidde vermoedelijk computervirussen via onschuldig lijkende plaatjes, en via berichten die van bekenden afkomstig leken. Tussen de miljoenen bestanden zijn enkele tientallen naaktbeelden van tieners gevonden. „Er is geen enkele aanwijzing dat hij die afbeeldingen verder verspreidde”, zegt een woordvoerder van het OM.

Het plaatsen van beelden in het netwerk van de eigenaar van de gehackte computer lijkt niet vaak te zijn gebeurd. Hij heeft waarschijnlijk ook geen gegevens van creditcards gebruikt. Wel wordt vermoed dat hij bestanden vernietigde.

Volgens de advocaat van de man is hacken een soort sport, voor zijn cliënt. „Het enige doel is zo goed mogelijk beveiligde computers binnen te komen. Hoe moeilijker hoe beter.”