18-jarige breekt in op duizenden computers

. De recherche heeft een achttienjarige Rotterdammer aangehouden die vermoedelijk duizenden computers heeft gehackt. Door zogeheten malware te verspreiden kon hij op afstand webcams bedienen en opnames maken. Ook kon hij bestanden downloaden, vernietigen en verspreiden via de internetomgeving van een slachtoffer.

De zaak kwam aan het rollen door de aangifte van een tienermeisje dat in haar socialmedia-netwerk naaktfoto’s van zichzelf aantrof. Ze had die foto’s gemaakt én van haar computer verwijderd, maar de verdachte heeft ze gepost via haar account. Ook een horecabedrijf deed aangifte van hacken. Onderzoek leidde naar één adres.

Na de aanhouding bleek dat de jongen 42 miljoen bestanden op zijn computers had staan. Het onderzoek loopt nog, maar justitie vermoedt dat de jongen zeker 2.000 computers heeft gehackt. Tussen de miljoenen bestanden zijn tot nu toe enkele tientallen naaktbeelden van tieners gevonden. „Er is geen enkele aanwijzing dat hij die afbeeldingen verder verspreidde in netwerken”, zegt een woordvoerder van het OM. Hij heeft waarschijnlijk ook geen gegevens van bijvoorbeeld creditcards gebruikt. „Het is vrij zeker dat hij dit niet deed voor financieel gewin.”

Wel wordt vermoed dat hij bestanden vernietigde. Ook is hij waarschijnlijk degene die in mei, via de computer van iemand anders, het VWO-eindexamen Frans op internet heeft gepubliceerd. Dit voorval leidde tot het grootschalige onderzoek naar de diefstal van examens op de Rotterdamse Ibn Ghaldoun-school. nrc

    • NRC