Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zorgondernemer Winter: deal met Slotervaartziekenhuis is wel rond

Ziekenhuisdirecteur Dees Brandjes (R) van het Slotervaart aan het woord tijdens de persconferentie over de overname van het Slotervaartziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter (L).
Ziekenhuisdirecteur Dees Brandjes (R) van het Slotervaart aan het woord tijdens de persconferentie over de overname van het Slotervaartziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter (L). Foto ANP / Evert Elzinga

Het in moeilijkheden verkerende Slotervaartziekenhuis is gewoon in de handen van zorgondernemer Loek Winter overgegaan. De perikelen rond de aandelen van voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak spelen hierbij geen enkele rol. Dat zei Winter vanavond tijdens de persconferentie over de aankoop van het Amsterdamse ziekenhuis.

Onze redacteur Sheila Kamerman was aanwezig bij de persconferentie:

Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman persconferentie Slotervaart ziekenhuis. iedereen vindt het ziekenhuis fantastisch. http://t.co/BM0gOJTbWs

Winter heeft het Slotervaartziekenhuis gekocht met zijn bedrijf MC Groep, ook eigenaar van het IJsselmeerziekenhuis, diverse klinieken en gehandicapteninstellingen. De koop werd gisteravond beklonken. Vanochtend bleek echter beslag te zijn gelegd op aandelen in het ziekenhuis door de familie Erbudak, een van de aandeelhouders, waardoor de koop weer onzeker leek te worden.

Daarvan is echter geen sprake, stelt Winter nu. “In de aandeelhoudersproblematiek hebben wij geen rol”, zei Winter volgens persbureau Novum. Volgens Winter keert met de aankoop de rust weer terug in het ziekenhuis:

“Het beslag dat is gelegd gaat over de afwikkeling van het koopbedrag. Die problematiek hebben wij naast ons gelegd.”

Het Slotervaartziekenhuis is in zee gegaan met Winter omdat het ziekenhuis het afgelopen jaar met een liquiditeitsprobleem kampte, zo vertelde bestuurslid van het ziekenhuis Jos Beijnen tijdens de persconferentie. Het ziekenhuis had geld nodig om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Door het instappen van Winter heeft de belangrijkste financier, ING, volgens hem echter weer vertrouwen en zijn de problemen voorbij.

Erbudak tegen verkoop Slotervaart

De familie Erbudak is tegen verkoop van het Slotervaart, omdat zij de overnameprijs van Winter te laag vindt en zich niet kan vinden in opdeling van het ziekenhuis. Winter betaalt 29 miljoen euro voor het ziekenhuis.

Eerder deze week probeerde de familie Erbudak via de rechter de transactie al vergeefs tegen te houden. Erbudak probeerde nu met de beslaglegging op de aandelen af te dwingen dat de verkoop toch nog zou worden uitgesteld. Beijnens collega Dees Brandjes stelde vanavond echter dat de verkoop niet langer had mogen duren.

“Als je een patiënt hebt met koorts, en je hebt antibiotica op de plank liggen, dan ga je toch ook niet wachten met ingrijpen?”