Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Vluchtelingen

VS staken hulp aan rebellen

Alle „niet-dodelijke” hulp aan het Vrije Syrische Leger is opgeschort De VS zijn bang dat materieel in handen valt van jihadisten Het Islamitisch Front wint terrein op de ‘gematigde rebellen’

Syrische vluchtelingen in het vluchtelingenkamp nabij Terbol in de Libanese Bekaa-vallei.
Syrische vluchtelingen in het vluchtelingenkamp nabij Terbol in de Libanese Bekaa-vallei. Foto AFP

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben alle „niet-dodelijke” hulp, zoals voertuigen, communicatiemiddelen en nachtkijkers, aan rebellen in het noorden van Syrië opgeschort nadat materieel in handen is gevallen van islamitische militanten. Het gaat om een programma ter waarde van 250 miljoen dollar. Ze blijven wel humanitaire hulp geven. Op dit moment trekt een zware storm over de regio met sneeuw en ijzige regens, waardoor de toch al erbarmelijke situatie van de vluchtelingen binnen en buiten Syrië verder verslechtert.

Een Amerikaanse woordvoerder zei dat de VS het besluit heeft genomen na berichten dat islamitische militanten bases en magazijnen van het Vrije Syrische Leger hebben veroverd in Noord-Syrië. Strijders van het Islamitisch Front, een nieuwe alliantie van moslimextremistische rebellengroepen, verdreven het Vrije Syrische Leger vorige week bij de grensovergang Bab al-Hawa tussen Turkije en Syrië.

Het Vrije Syrische Leger noemt het besluit een vergissing. „We hopen dat onze vrienden zich zullen bedenken en enkele dagen wachten totdat de zaken duidelijker zijn.”

Het besluit weerspiegelt de westerse zorgen over de groeiende dominantie van moslimextremistische rebellen in de Syrische burgeroorlog. De VS en Europese landen aarzelen over de leverantie van wapens en munitie aan ‘gematigde’ rebellen, zoals het Vrije Syrische Leger, omdat ze vrezen dat die in handen zullen vallen van jihadisten. De VS zouden wel in het geheim wapens leveren, maar dit programma heeft een beperkte omvang.

Het Islamitisch Front is vorige maand gevormd door zeven vooraanstaande rebellengroepen. Daarmee is het de grootste rebellenalliantie met naar schatting 45.000 strijders. De Islamitische Staat in Irak en de Levant en het Nusra-front, twee groepen die aan Al-Qaeda zijn gelieerd, maken geen deel uit van de alliantie. Het doel van het Islamitisch Front is de omverwerping van president Assad en de stichting van een islamitische staat.

Gisteren hebben dertien grote internationale nieuwsorganisaties, waaronder de BBC, The New York Times, The Guardian en persbureaus AP en Reuters, een gezamenlijke oproepgedaan aan Syrische rebellenbewegingen om te stoppen met het kidnappen van journalisten en diegenen die gevangen zijn zo snel mogelijk vrij te laten. De ondertekende brief is verstuurd zowel aan het Vrije Syrische Leger als aan het Islamitisch Front. Ze drukken de Syrische rebellen in de brief op het hart dat de verslaggeving van de oorlog door kidnappings in het gevaar komt.

Volgens de nieuworganisaties worden op dit moment meer dan dertig journalisten in Syrië gevangen gehouden. AP, Reuters, BBC