Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Verbouwd Mauritshuis gaat in juni weer open en Nieuwsuur nam al een kijkje

De bouwplaats bij het Mauritshuis in Den Haag.
De bouwplaats bij het Mauritshuis in Den Haag. Foto ANP/ Martijn Beekman

Het Mauritshuis in Den Haag gaat op 27 juni 2014 na een ingrijpende verbouwing weer open. Het museum bij het Binnenhof is dan ruim twee jaar dicht geweest. Nieuwsuur kon alvast kijken hoe het er straks ongeveer uit gaat zien.

Het museum, “Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen”, wordt twee keer zo groot. Dit gebeurt door middel van een ondergrondse uitbreiding naar een gebouw aan de overkant van de straat, Plein 26. In dit nieuwe gedeelte van het museum komen de tentoonstellingsruimte, het museumcafé en de museumwinkel, net als een educatieve werkplaats een bibliotheek en een evenementenzaal. De ondergrondse uitbreiding is zo goed als afgerond.

Poging oorspronkelijke afwerking te benaderen

Maar ook de buitenkant van het zeventiende-eeuwse gebouw is aangepakt: er zijn nieuwe ramen, kruisvensters naar ontwerp van Jacob van Campen, de architect die het Mauritshuis destijds ontwierp. De ramen zijn gereconstrueerd aan de hand van tekeningen van zijn assistent Pieter Post. Naast nieuwe ramen heeft het hout- en steenwerk van het gebouw een schilderbeurt gehad. Ook hier is geprobeerd dicht in de buurt te komen van de oorspronkelijke afwerking. De kosten voor de hele verbouwing van het Mauritshuis zijn destijds geraamd op 22 miljoen euro.

Lees meer over de verbouwing en bekijk een tijdlijn van de werkzaamheden

Directeur Emilie Gordenker op de eigen site van het museum over de opening volgend jaar:

“Vanaf de start van de bouwwerkzaamheden in juni 2012 hebben wij gezegd dat wij er alles aan zouden doen om het bouwtraject binnen de daarvoor gestelde termijn en budget af te ronden. Wij zijn blij dat we deze beloften kunnen waarmaken. Dat is te danken aan de steun en inzet van velen.”

Collectie was gehuisvest in Gemeentemuseum

Tot de collectie van het Mauritshuis behoren beroemde werken als Vermeers ‘Het Meisje met de Parel‘ en Rembrandts ‘Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp‘. Een deel van de collectie is ondergebracht in het Gemeentemuseum.

De openingstentoonstelling is ook bekendgemaakt: die gaat heel toepasselijk over de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners.

Twee timelapses van de verbouwing, een uit november vorig jaar en een uit april van dit jaar: