Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Uitzendrechten van Oranje terug naar NOS

De publieke omroep heeft de uitzendrechten terug van de kwalificatiewedstrijden van het Nederlandse elftal. De duels die Oranje speelt om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap in 2016 en het WK in 2018 zijn de komende jaren te zien bij de NOS. Dat is voor het eerst sinds 1995. SBS zond de kwalificatie voor het WK van volgend jaar in Brazilië uit. De publieke omroep had al de uitzendrechten van de eindtoernooien.

„Een belangrijk contract voor ons en onmisbaar voor de publieke omroep”, aldus NOS-directeur Jan de Jong. De publieke omroep zegt dat het niet mag zeggen hoeveel de NOS betaalt voor de voetbalrechten. De Telegraaf noemde vanochtend een bedrag van 15 miljoen euro. De publieke omroep betaalt jaarlijks tientallen miljoenen euro’s voor nieuws- en sportrechten. Volgens onderzoeksbureau Boston Consulting Group (BCG) was dat bedrag in 2010 72 miljoen euro.

Investeren in voetbalrechten ligt gevoelig omdat de publieke omroep de komende jaren fors moet bezuinigen. Desondanks stelt De Jong in een verklaring: „Nu gaan we proberen de eredivisie of de UEFA Champions League binnen te halen.” BCG berekende dat de publieke omroep veel kijkers en (advertentie- en sponsor)geld kwijtraakt als het minder voetbal kan uitzenden.

De kans is echter groot dat de NOS een van de twee grote voetbalcontracten kwijtraakt. Dit seizoen zendt de publieke omroep nog de samenvattingen van de eredivisie uit en komend jaar nog de UEFA Champions League. Over beide contracten wordt inmiddels druk onderhandeld.

Concurrent Fox grijpt naast de uitzendrechten van de kwalificatieduels, maar maakt goede kans op de samenvattingen van de eredivisie. De eigenaar van Fox, het internationale mediaconcern News Corp, is grootaandeelhouder van het bedrijf dat de rechten exploiteert voor de eredivisieclubs. Gisteren werd bekend dat mediadirecteur Peter Lubbers (ex-AVRO) al weer opstapt bij Fox. Hij was drie maanden in dienst.

Ook SBS zou zich willen mengen in de strijd om de voetbalrechten. Dat valt althans op te maken uit een interview met John de Mol, vanochtend in Het Financieele Dagblad. Volgens De Mol moet SBS meer investeren in voetbal.