Tenacious D is virtuoze rockpersiflage

Het kan zo simpel zijn. Twee mannen met akoestische gitaren betoverden gisteren een uitzinnig Paradiso met muziek, humor en ontwapenende interactie. Het duo Tenacious D komt uit de hoek van de Amerikaanse comedy, met acteur Jack Black als bekendste en Kyle Gass als de muzikaal meest onderlegde. Het zijn dikke mannetjes die de draak steken met hun geringe geschiktheid voor het rocksterrendom. Ondertussen brengen ze een virtuoze persiflage op alles wat seksistisch maar ook opwindend kan zijn aan ouderwetse hardrock. Hun ode aan „de beste heavymetalzanger ooit” Ronnie James Dio is uit het hart gegrepen en als ze Rock and roll van Led Zeppelin in een slome bluesversie spelen, is het uit liefde voor de hele rockhistorie. Bach en Beethoven werden verhaspeld tot akoestische metal. Vondsten als de blokfluitsolo en een cursus rockster maakten er een dolle avond van, met verbazingwekkend goed spel op hard versterkte folkgitaren.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard