Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Spiegel en Berendsen kregen Nederlandse brief voor vrijlating

Judith Spiegel (L) en haar partner Boudewijn Berendsen tijdens de persconferentie op Schiphol, nadat zij eerder in de middag waren aangekomen op de luchthaven.
Judith Spiegel (L) en haar partner Boudewijn Berendsen tijdens de persconferentie op Schiphol, nadat zij eerder in de middag waren aangekomen op de luchthaven. Foto ANP / Jerry Lampen

De vrijgelaten journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen beleven hun terugkeer in Nederland tot nu toe als een roes. Dat zeiden ze vanavond in Nieuwsuur. Ze vertelden ook dat ze vlak voor hun vrijlating een anonieme handgeschreven Nederlandse brief kregen om ze gerust te stellen.

Het hele item van Nieuwsuur:

Rond de ontvoering zijn nog altijd veel vragen. Zo is niet bekend wie de ontvoerders waren en of er losgeld is betaald om Spiegel en Berendsen vrij te krijgen. Wel vertelden Spiegel en Berendsen vanavond in Nieuwsuur dat ze de dag dat ze vrijkwamen een handgeschreven Nederlandse brief kregen.

Ze kregen die dag nikabs aan en hun handen werden beschilderd met henna - zoals nog steeds op hun handen te zien is - om op vrouwen te lijken, voor als ze zouden worden gecontroleerd. In de woestijn werden ze overgedragen.

Toen Spiegel de groep aan wie ze werden overgedragen vroeg of ze wel te vertrouwen waren, kregen ze een handgeschreven Nederlandse brief van iemand die zei dat hij “een vriend” was en die beweerde dat ze zouden worden vrijgelaten. Berendsen vertelde dat ze die Nederlander vervolgens inderdaad hebben ontmoet en dat ze hem niet herkenden.

‘Hectische en rare terugkeer’

Over de terugkeer zei Spiegel dat die “heel hectisch en ook een beetje raar” is. Naar eigen zeggen werd ze zelfs door onbekenden aangesproken in de Hema:

“Alles om je heen komt op je af, maar het is fijn om niet meer in ‘het hok’ te zitten.”

Spiegel werkte in Jemen als correspondente voor onder meer de NOS en NRC Handelsblad. Spiegel en Berendsen werden op 8 juni ontvoerd in Jemen. In juli kwam een video naar buiten waarin het stel een emotionele oproep deed aan de Nederlandse regering om in actie te komen voor hun vrijlating. Sindsdien was niets meer van hen vernomen.

Afgelopen weekeinde kwam er na een halfjaar een einde aan hun gevangenschap en werden ze in de Jemenitische hoofdstad Sanaa vrijgelaten. Het nieuws van hun vrijlating werd dinsdag bekendgemaakt. Tijdens een persconferentie woensdag op Schiphol, bij hun terugkeer, verklaarden ze niet echt in levensgevaar te zijn geweest.