Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

SnowWorld ziet na start koers dalen

Een buckelpiste – dat was het koersverloop van het aandeel SnowWorld op de eerste dag van zijn notering op de Amsterdamse effectenbeurs.

Hoewel, de gang naar het Damrak is strikt genomen geen echte beursgang. De uitbater van indoor-skibanen in Zoetermeer en Landgraaf maakt gebruik van de zogenoemde reverse listing: een verkorte en veel goedkopere route dan een officiële beursgang.

Via investeringsmaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries, de voormalig directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), wordt Snowworld overgenomen door de lege vennootschap Fornix Biosciences. Fornix ontplooide sinds de verkoop van Artu Biologicals (2010) en Laprolan (2011) geen activiteiten meer, maar had nog wel een beursnotering.

Door de ‘reverse listing’ krijgen de zittende aandeelhouders Fornix een belang in SnowWorld. Fornix betaalt uiteindelijk 20 miljoen euro aan SnowWorld-oprichter Koos Hendriks voor de overname, waarvan 5 miljoen euro als lening. Hendriks blijft met ruim 60 procent grootaandeelhouder.

Het prospectus moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten. Zodra de goedkeuring binnen is, wil SnowWorld meer dan 1,87 miljoen aandelen uitgeven. „We hadden het graag in een keer willen afronden, maar de goedkeuring hadden we niet in eigen hand”, zegt Hendriks.

Hendriks is zeventien jaar geleden begonnen met Snowworld. „Het idee om een skipiste met echte sneeuw te maken is ontstaan op de schaatsbaan. In SnowWorld brengen we meerdere dingen bij elkaar: skiën, horeca, zalen, hotel, fitness en wellness.”

Met het beursdebuut van SnowWorld wil het bedrijf de groeiambities financieren. De uitbater van indoor-skibanen heeft nu een jaaromzet van ongeveer 25 miljoen euro, maar die omzet moet gaan groeien. SnowWorld wil vestigingen in Parijs en Barcelona, en sluit hij ook acquisities van andere skihallen niet uit.

In Nederland is er buiten een beoogde uitbreiding van de hal in Zoetermeer, waarvoor de aanvraag al zeven jaar loopt, vrijwel geen ruimte om te groeien. Volgens bestuursvoorzitter Hendriks is Nederland met in totaal zeven hallen „royaal voorzien”, terwijl er voldoende groeimogelijkheden zijn met „alleen al in Parijs 1,5 miljoen skiërs”.

Het aandeel opende gisteren op 19,50 euro en steeg tot 20,41 euro. Het sloot uiteindelijk op 16,80 euro. „Het was geen mooie beursdag”, zegt Hendriks, „alle beurzen stonden in de min. De komende weken moet het aandeel zijn weg vinden. Ik hoop dat het een echt volksaandeel gaat worden.”