Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

SGP-leider Van der Staaij ‘effectiefste Kamerlid’

Kees van der Staaij, de fractievoorzitter van de SGP, is het “meest effectieve” Tweede Kamerlid van dit jaar. Dat is de conclusie van een analyse, uitgevoerd door de kranten van De Persdienst. Van der Staaij slaagde er het vaakst in om via amendementen wetsvoorstellen aangepast te krijgen.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is de "meest effectieve" politicus van het jaar.
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is de "meest effectieve" politicus van het jaar. Foto ANP/ Martijn Beekman

Kees van der Staaij, de fractievoorzitter van de SGP, is het “meest effectieve” Tweede Kamerlid van dit jaar. Dat is de conclusie van een analyse, uitgevoerd door de kranten van De Persdienst. Van der Staaij slaagde er het vaakst in om via amendementen wetsvoorstellen aangepast te krijgen.

Van der Staaij diende dit jaar acht amendementen in. In zeven gevallen leidde dit tot een aanpassing van een wetsvoorstel. Daarnaast werden 21 van zijn 28 moties aangenomen.

Nieuwkomers Vera Bergkamp (D66) en Loes Ypma (PvdA) bezetten plek twee en drie. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot is de nummer vier en Kees Verhoeven, ook D66, staat op plaats vijf.

‘Niet veel tijd in kansloze amendementen’

Bij het samenstellen van de lijst is gekeken naar het aantal aangenomen amendementen en moties van Kamerleden vanaf 1 januari, schrijft De Stentor, afgezet tegen het aantal voorstellen dat zij indienden. De aangenomen amendementen wegen twee keer zo zwaar als de moties, “omdat het ontwerp van een amendement een tijdrovend karwei is en juridisch meer gewicht heeft”. In een interview met de krant zegt Van der Staaij veel aandacht te besteden aan de formulering:

“Ik ga niet veel tijd stoppen in kansloze amendementen.”