Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schietpartij op school in Denver - ‘twee gewonden, schutter dood’

Alle scholieren moesten na de schietpartij met de handen omhoog uit de school komen en werden gefouilleerd door de politie.
Alle scholieren moesten na de schietpartij met de handen omhoog uit de school komen en werden gefouilleerd door de politie. Foto AP / KDVR

In Centennial, een voorstad van Denver in de Amerikaanse staat Colorado, heeft zich vandaag op een middelbare school een schietpartij voorgedaan. Zeker twee scholieren zijn gewond geraakt, van wie een zwaargewond, zo meldt persbureau AP. Zijn situatie is kritiek en hij wordt geopereerd.

De politie meldt dat de vermoedelijke schutter is overleden. Het ziet ernaar uit dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd. De schutter was zelf ook een leerling aan Arapahoe High School. Een van de scholieren raakte gewond toen hij de schutter, die op zoek was naar een specifieke leerkracht, probeerde tegen te houden. Daarop werd hij door hem neergeschoten. Een andere gewonde werd door de politie gevonden toen die de school doorzocht na de schietpartij. Het is onduidelijk of die gewonde ook door schoten is geraakt.

Honderden scholieren werden geëvacueerd en opgevangen op de atletiekbaan naast de school. Daar moesten ze zich met de handen op het hoofd in rijen opstellen om een voor een door agenten te worden gefouilleerd.

Arapahoe High School ligt hier:

De school staat twaalf kilometer ten oosten van Columbine High School in Littleton, waar twee tieners in 1999 twaalf leerlingen en een leraar doodschoten alvorens de hand aan zichzelf te slaan.

Morgen een jaar geleden schoot de twintigjarige Adam Lanza op een basisschool in Newtown, Connecticut 26 mensen dood, onder wie twintig kinderen.