Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Sanoma wil aandelen SBS wel kopen van De Mol’

Hoofdkantoor van Sanoma in Hoofddorp. Het Finse mediabedrijf en John de Mol bakkeleien over wie nu schuldig is aan de matige prestaties van SBS.
Hoofdkantoor van Sanoma in Hoofddorp. Het Finse mediabedrijf en John de Mol bakkeleien over wie nu schuldig is aan de matige prestaties van SBS. Foto ANP / Koen van Weel

Het Finse mediabedrijf Sanoma wil John de Mol wel verlossen van zijn aandelen in SBS. Dat heeft de Finse topman van Sanoma, Harri-Pekka Kaukonen, gezegd tegen RTL Z. De Mol probeert momenteel juist de SBS-aandelen van Sanoma te kopen. Zijn bod van 373 miljoen euro wezen de Finnen echter eerder af.

De Mol gaf in een interview in Het Financieele Dagblad vanochtend aan dat een onwerkbare situatie dreigt tussen zijn Talpa en Sanoma. De Mol verwijt Sanoma te weinig te investeren in SBS. Volgens hem staat het bedrijf, dat 500 banen gaat schrappen en 32 tijdschriften verkoopt, “in brand”. Daardoor zouden de zenders zo slecht scoren.

Kaukonen van Sanoma ontkent dat en kaatst de bal juist terug. Het feit dat de televisiezenders van SBS niet goed scoren, komt juist door John de Mol, zegt de ceo van Sanoma. Zijn productiebedrijf Talpa is namelijk verantwoordelijk voor de programmering, zo riposteert Kaukonen het verwijt.

Sanoma en De Mol kochten SBS in 2011 samen voor een miljard euro. De Finnen hebben twee derde van de aandelen van SBS, De Mol een derde. Met SBS gaat het al enige tijd niet goed, de kijkcijfers vallen al een tijd flink tegen. Beide partijen hebben afgelopen jaar miljoenen afgeschreven op hun belang in SBS Nederland.