Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Ruzie eurofractie GroenLinks leidde tot leiderschapswissel

Europarlementariër Judith Sargentini legde vorig jaar het leiderschap van de eurofractie neer na een conflict in de fractie. Op dit moment staat ze nummer 2 op de lijst voor de Europese verkiezingen.
Europarlementariër Judith Sargentini legde vorig jaar het leiderschap van de eurofractie neer na een conflict in de fractie. Op dit moment staat ze nummer 2 op de lijst voor de Europese verkiezingen. Foto ANP / Koen Suyk

Niet alleen de PvdA, ook GroenLinks had vorig jaar te maken met problemen in de Europese delegatie in Brussel. Een conflict over de onderlinge samenwerking liep uit op een leiderschapswissel.

De hoofdrolspelers in die crisis, Bas Eickhout en Judith Sargentini, staan nu op nummer één en twee van de kandidatenlijst van GroenLinks. Komend weekend beslist de partij op een congres over de definitieve lijst.

Volgens betrokkenen in Brussel en Den Haag speelde de kwestie zich af na het grote zetelverlies van GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen. In de driekoppige EU-delegatie ontstond onvrede over delegatieleider Sargentini: zij zou de anderen slecht hebben geïnformeerd, maar wel namens hen standpunten hebben ingenomen over de positie van GroenLinksleider Jolande Sap.

GroenLinks: verbijsterd over mogelijk corrupte Moens

Na een serie gesprekken legde Sargentini in december het leiderschap neer, Eickhout nam het over. Bram van Ojik, die na Sap fractievoorzitter werd, zegt:

“Kennelijk hadden zij zelf de problemen op deze manier opgelost. Voor mij was de kous daarmee af.”

Gisteren werd bekend dat de in augustus overleden Albert Moens, GroenLinks-gedeputeerde in Noord-Holland, steekpenningen zou hebben aangenomen. GroenLinks meldt “met verbijstering” kennis te hebben genomen van Moens’ mogelijke corruptie:

“Als alle feiten kloppen, was het gedrag van Moens laakbaar en in strijd met de integriteit.”