Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rotterdamse hacker opgepakt - vermoedelijke dader lek examen Frans

Het examen Frans.
Het examen Frans. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

In Rotterdam is een 18-jarige jongen gearresteerd, die ervan verdacht wordt de computers van duizenden mensen te hebben gehackt. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie ook vermoedelijk de persoon zijn geweest die het vwo-examen Frans in mei online zette.

De jongen heeft waarschijnlijk via de computer van iemand anders het vwo-eindexamen Frans online gepubliceerd. Dit voorval leidde tot het grootschalige onderzoek naar de examendiefstal en -fraude op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun. De man die eerder werd aangehouden in verband met de publicatie is inmiddels volgens het OM geen verdachte meer.

De Rotterdammer wordt verdacht van hacking en het bezit en verspreiden van kinderpornografische beelden en het verspreiden van privacygevoelige beelden. Daarnaast wordt hij verdacht van het vernietigen en downloaden van bestanden op andermans computer. Op 16 januari moet hij voor het eerst in de rechtbank verschijnen.

Op afstand webcams bedienen

De verdachte hacker kon op afstand webcams bedienen en opnames maken. Hij kon ook bestanden downloaden, vernietigen en verspreiden via de eigen internetomgeving van slachtoffers.

De zaak kwam aan het rollen door de aangifte van een tiener die naaktfoto’s, die zij zelf had gemaakt en vervolgens had verwijderd, op haar eigen internetomgeving terugzag. Onderzoek, in combinatie met een aangifte van hacking van een horecabedrijf, leidde naar één adres. De man werd al in oktober aangehouden, maar vanwege de ontdekking dat de jongen miljoenen bestanden op zijn computers had, kon de aanhouding volgens het OM nu pas bekendgemaakt worden.

Grote fraude op Ibn Ghaldoun

Niet alleen het examen Frans bleek gestolen op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, in totaal waren er 27 eindexamens ontvreemd. Elf leerlingen moesten begin november voor het eerst voor de rechter verschijnen. Het was niet de eerste keer dat er op de school gefraudeerd werd met examens, in 2010 gebeurde dat ook al eens. De scholengemeenschap is inmiddels failliet verklaard.