Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Poezenkrant, maar dan over auto’s

ZOAB is geen tijdschrift voor de asfalttijger maar voor de autofiel die het buitenissige waardeert.

Labbegat, Jool-Hul, Groote Bleeck, Oeijenbraak, ’t Hol. Het autotijdschrift ZOAB heeft de namen van alle 262 ‘verzorgingsplaatsen’ langs de snelwegen op een rij gezet. Deze knoestige snelwegpoëzie van Rijkswaterstaat loopt als een lichtkrant onderaan de pagina’s van het blad, beginnend met de parkeerplaatsen langs de A1 en eindigend met die van de A348.

ZOAB is een autotijdschrift-in-boekvorm dat het mysterie van de autoliefde onderzoekt in plaats van de auto’s zelf. Het is dus geen autoblad voor asfalttijgers die hongeren naar informatie over acceleratievermogen, bijtellingsregels en cilinderinhoud, maar een blad voor autofielen die het kleine en het buitenissige waarderen. Een Poezenkrant op wielen, of een pendant van het even onconventionele Noorse autoblad Carl’s Cars.

ZOAB is een acroniem voor Zeer Origineel Auto Blad en niet voor Zeer Open Asfalt Beton, de snelwegtoplaag waarover Ruth Jacott het meest bespottelijke Nederlandse songfestivallied ooit zong. Die belofte van oorspronkelijkheid maakt het blad waar.

Deze week verscheen nummer 2, opnieuw gedrukt op mat papier, in een oblong formaat en prettig advertentieloos. Was het thema van het eerste nummer ‘gele auto’s’, ditmaal is het even belangwekkende thema ‘spelen’ aan de beurt: puzzels, kwartetten en bordspellen met de auto als thema, alle opgediept uit kringloopwinkels.

ZOAB bevat ook een heuse test: de rijbewijsloze Supergamer Kasper gamet én racet tegen Tim Coronel, de oud-coureur die nu een kartbaan exploiteert. Net zo verrassend zijn de fotoseries. Over verweesde wieldeksels in de berm en over winderige parkeerplaatsen waar slechts één auto staat, die laatste serie onder het motto ‘Soms wil een auto gewoon even alleen zijn’.

Na het succes van nummer 1 (uitverkocht) heeft hoofdredacteur Roel Siebrand zijn spaarrekening aangesproken om het tweede nummer van ZOAB in een hogere oplaag uit te geven: 500 genummerde exemplaren. Haast u naar de kiosk, ze zullen snel op zijn.

ZOAB #2, 64 blz., 8 euro. Verkoopinformatie: www.zoabmagazine.nl