Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Overnachten in een cockpit

Op het vliegveld van Stockholm kun je overnachten in een oude Boeing 747. Het vliegtuig doet tegenwoordig dienst als hostel.

In het jumbohotel deel je het bed met een gashandel.
In het jumbohotel deel je het bed met een gashandel. Foto Lioba Schneider

Wakker schrikken in de cockpit van een Jumbojet? Op Arlanda, het vliegveld van de Zweedse hoofdstad Stockholm, kan het. Vlak naast de terminals staat daar een stokoude Boeing 747 die tegenwoordig dienst doet als hostel.

Sinds 1976 vloog het gevaarte de wereld over. Singapore Airlines en PanAm heeft er onder meer op zijn staart gestaan, maar het was rijp voor de schroothoop. Totdat ondernemer Oscar Diös hem in het vizier kreeg. „Eigenlijk was ik van plan om een gewoon hostel te openen”, vertelt hij telefonisch, „maar ik had moeite om een geschikt gebouw te vinden. Toen ik dit afdankertje zag staan, dacht ik: maar daar gaan best wat kamers in passen. En zo geschiedde.”

De cockpit toverde Diös om tot bruidssuite, voor 230 euro kan je er de nacht doorbrengen. Aan het voeteneind is het originele controlepaneel nog in volle glorie te zien. Slaapt prima, alleen. Met zijn tweeën zul je het bed moeten delen met de gashandel pontificaal tussen jou en je partner in.

Een verdieping lager blijkt de ‘economy class’ veranderd in een lange gang met slaapzalen en tweepersoonskamers. De vliegtuigsfeer is zo veel mogelijk intact gehouden: het personeel is uitgedost als stewards. Het ontbijt wordt geserveerd op trolleys die normaal gesproken gangpaden blokkeren.

’s Zomers klauter je via de nooduitgang zo het terras op, dat op een van de vleugels is ingericht. Eigenaar Diös heeft nog meer plannen met het vliegtuig, geen plek mag onbenut blijven: zelfs in het karkas van de straalmotoren, onder de vleugels, wil hij kamers inrichten. „Er past precies een tweepersoonsbed in”, zegt hij. „Er is ruimte voor vier van deze ‘machinekamers’, hopelijk komt het er deze zomer van.”

Ook in Nederland kun je trouwens in een vliegtuig slapen. Op vliegveld Teuge, tussen Deventer en Apeldoorn, is een Russische Iljoesjin 18 omgetoverd tot één super luxe hotelsuite.

www.jumbohostel.com