Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Diverse instanties kwamen aan deur onopgemerkte dode vrouw

Bij de Rotterdamse vrouw die tien jaar onopgemerkt dood lag in haar woning, zijn verschillende instanties aan de deur geweest. Dat meldt de NOS op basis van een brief van het Rotterdamse college van B&W aan de gemeenteraad.

De voordeur van het huis in de Porcellisstraat in Rotterdam, waar een vrouw ongeveer tien jaar dood lag in haar woning op de eerste verdieping.
De voordeur van het huis in de Porcellisstraat in Rotterdam, waar een vrouw ongeveer tien jaar dood lag in haar woning op de eerste verdieping. Foto ANP / Bas Czerwinski

Bij de Rotterdamse vrouw die tien jaar onopgemerkt dood lag in haar woning, zijn verschillende instanties aan de deur geweest. Dat meldt de NOS op basis van een brief van het Rotterdamse college van B&W aan de gemeenteraad.

Het college heeft na ontdekking van het stoffelijk overschot een aantal weken geleden laten onderzoeken hoe het kan dat niemand de dode vrouw eerder ontdekte. De 74-jarige vrouw betaalde veel zaken per automatische incasso. Ze had een nee/nee-sticker op haar deur, geen parkeervergunning en ze had ook geen thuiszorg. Ook had de vrouw een dochter, maar daar had ze al een tijd geen contact mee.

Alleen bij gemeentelijke heffingen werd opgemerkt dat er geen betalingen meer kwamen. Toen er na 2004 niet meer betaald werd, schakelde de gemeente een deurwaarder in. Toen er niemand open deed, legde de gemeente beslag op haar AOW. Voor de jaren van 2011 tot 2013 werd weer een deurwaarder ingeschakeld. Dat was niet meer nodig toen het lichaam van de vrouw werd gevonden.

Stedin schakelde de politie in

Ook Netbeheerder Stedin kwam een aantal keer bij de vrouw vergeefs aan de deur voor het opnemen van de meterstand. Maar als bewoners niet opendoen, maakt de netbeheerder een schatting op basis van de gebruikte stroom. Toen in november de gasleidingen vervangen moesten worden, was het wel nodig om het huis in te komen. Toen er weer geen gehoor was, schakelde Stedin de politie in, waarop het lichaam van de vrouw werd gevonden.

De gemeente wil herhaling voorkomen en stelt voor bestanden van diverse instanties aan elkaar te koppelen. Woningcorporatie Woonstad gaat op bezoek bij huurders waarmee al een tijd geen contact meer is geweest.